Avokádo: V čom je prospešné? Môžete ho jesť aj pri chudnutí?

Viete o tom, že avokádo je ovocie? A to veľmi jedinečné. Kým väčšina ovocia pozostáva predovšetkým zo sacharidov, avokádo má vysoký obsah tukov. Nie je však tuk ako tuk. Ten, ktorý je v avokáde je zdraviu prospešný. Podobne aj ostatné látky, ktoré avokádo obsahuje:

https://www.shutterstock.com

Nabité živinami

Avokádo je veľmi výživné a obsahuje širokú škálu živín, vrátane 20 rôznych vitamínov a minerálov. Sto  gramov avokáda obsahuje:

  • vitamín K: 26 % odporúčanej dennej dávky
  • folát: 20 % odporúčanej dennej dávky
  • vitamín C: 17 % odporúčanej dennej dávky
  • draslík: 14 % odporúčanej dennej dávky
  • vitamín B5: 14 % odporúčanej dennej dávky
  • vitamín B6: 13 % odporúčanej dennej dávky
  • vitamín E: 10 % odporúčanej dennej dávky

Obsahuje tiež malé množstvo horčíka, mangánu, medi, železa, zinku, fosforu a vitamínov A, B1 (tiamín), B2 (riboflavín) a B3 (niacín).

Avokádo a chudnutie

Často sa objavujú informácie, že avokádo nie je vhodné pri chudnutí, kvôli vysokému obsahu tuku a počtu kalórií. Je síce pravda, že obsahuje 160 kalóriami, 2 gramy bielkovín, 15 gramov zdravých tukov a 9 gramov sacharidov. Avšak z týchto sacharidov je drvivá väčšina vlákniny, takže avokádo je kvalitná rastlinná strava s nízkym obsahom sacharidov. Neobsahuje žiaden cholesterol ani sodík a má nízky obsah nasýtených tukov. Naopak, obsahuje zdraviu prospešné tuky. Navyše, nedokážeme ho zjesť veľa, pretože je sýte, takže, keď si pridáme avokádo do šalátu alebo ho zapečieme s vajíčkom uprostred, nemusíme sa obávať, že by sme pribrali alebo urobili prešľap proti diéte.

Mohlo by vás zaujímať

aby avokádo nezhnedlo

4 tipy, aby avokádo nezhnedlo

Používate vo vašej kuchyni avokádo a zostane vám vždy jedna polovica? Ponúkame vám tipy, ako uchovať nepoužitú polovicu avokáda čo najdlhšie tak, aby nezhnedla a… Čítaj ďaľej

Tuky v avokáde

Je bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny. V skutočnosti 77 % kalórií, ktoré obsahuje pochádza z tuku. Väčšina tuku v avokáde je kyselina olejová – mononenasýtená mastná kyselina, ktorá je tiež hlavnou zložkou olivového oleja. Výskumy potvrdili jej pozitívny vplyv na srdce cievy i mozog. Znižuje zápal a preventívne pôsobí proti rakovine. Tuky v avokáde sú navyše odolné voči oxidácii vyvolanej teplom, teda avokádo je zdravou a bezpečnou voľbou aj pre tepelnú úpravu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach