Suroviny na celozrné pšeničné žemličky (rozpočet na 10 žemličiek):
1/8 l vlažného mlieka, 30 g droždia, 1 lyžica cukru, 100 g polohrubej múky, 250 g pšeničnej celozrnnej múky, 1 lyžička soli
Postup:
Mlieko zmiešame s rovnakým množstvom vlažnej vody, pridáme nalámané droždie, osladíme a všetko rozmiešame s polohrubou bielou múkou. Kvások necháme pri izbovej teplote kysnúť 30 minút. Po polhodine kvások zmiešame s múkou a soľou, spracujeme do pružného cesta tak, aby sa odlepovalo od krajov misky. Prikryté ho na noc uložíme do chladničky. Ráno cesto znova krátko premiesime a na pomúčenej doske vyformujeme do tvaru valca. Z neho nakrájame 10 rovnakých kúskov, z ktorých pomúčenými rukami vytvarujeme žemličky.
Mohlo by vás zaujímať
Na pomúčenom plechu ich potom necháme vykysnúť na dvojnásobný objem. Žemličky potrieme vodou a v rozohriatej rúre upečieme dozlatista. Celozrné pšeničné žemličky podávame napríklad na raňajky s maslom a džemom.