Celozrné pšeničné žemličky

Doba prípravy 90 minútEnergia: 151 kcal.Náročnosť

Suroviny na celozrné pšeničné žemličky (rozpočet na 10 žemličiek):

1/8 l vlažného mlieka, 30 g droždia, 1 lyžica cukru, 100 g polohrubej múky, 250 g pšeničnej celozrnnej múky, 1 lyžička soli

Postup:

Mlieko zmiešame s rovnakým množstvom vlažnej vody, pridáme nalámané droždie, osladíme a všetko rozmiešame s polohrubou bielou múkou. Kvások necháme pri izbovej teplote kysnúť 30 minút. Po polhodine kvások zmiešame s múkou a soľou, spracujeme do pružného cesta tak, aby sa odlepovalo od krajov misky. Prikryté ho na noc uložíme do chladničky. Ráno cesto znova krátko premiesime a na pomúčenej doske vyformujeme do tvaru valca. Z neho nakrájame 10 rovnakých kúskov, z ktorých pomúčenými rukami vytvarujeme žemličky.

Mohlo by vás zaujímať

Kysnuté žemličky s vajíčkom

65 minútEnergia: 576 kcal.Zostali vám vajíčka? Vyskúšajte niečo nové! Naše rýchle žemličky. Ľahká večera alebo desiata, ktorá správne naladí vaše chuťové poháriky. Suroviny na kysnuté žemličky s… Čítaj ďaľej

Na pomúčenom plechu ich potom necháme vykysnúť na dvojnásobný objem. Žemličky potrieme vodou a v rozohriatej rúre upečieme dozlatista. Celozrné pšeničné žemličky podávame napríklad na raňajky s maslom a džemom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach