Suroviny na čokoládovo-pistáciové cupcakes (na 12 stredných cupcakes):
Korpus: 120 g nesolených pistácií, 95 ml vriacej vody, 55 g kakaa holandského typu, 160 g kryštálového cukru, 2 balenia vanilkového cukru, štipka soli, 90 g Hery, 2 stredné vajcia, 180 g preosiatej hladkej múky, ¾ lyžičky prášku do pečiva, ½ lyžičky sódy, 120 ml vlažného mlieka
Krém: 110 g horkej čokolády, 125 g Hery, 100 g nesolených pistácií
Postup:
Rúru predhrejete na 170 °C. Plech na pečenie vyložíte košíčkami. Kakao zmiešate v hrnčeku s vriacou vodou a necháte vychladnúť. Zmäknutú Heru vyšľaháte v miske do hladka, a postupne zašľaháte cukor. Do vzniknutej hmoty postupne zašľaháte aj celé vajcia, vždy jedno po druhom. V ďalšej mise vytvoríte sypkú zmes zmiešaním preosiatej múky, prášku do pečiva, soli a sódy. K zmesi z Hery, cukru a vajec postupne po troškách pridávate sypkú zmes a mlieko. Všetko zašľaháte asi v troch dávkach. Vždy sa snažíte končiť múčnou zmesou. Nakoniec vmiešate vychladnutú kakaovú pastu s nasekanými pistáciami.
Mohlo by vás zaujímať
Košíčky na pečenie ihneď plníte do ¾ výšky a pečiete v predhriatej rúre približne 18 – 21 minút, alebo pokým špajdľa nevyjde z cesta suchá. Hneď ako sú košíčky upečené, necháte ich ešte 5 minút na plechu alebo v košíčkoch na pečenie, a potom premiestnite na chladiacu mriežku, kde ich necháte úplne vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Krém:
Čokoládu rozpustíte nad horúcim vodným kúpeľom a necháte vychladnúť (pozor – miska sa nesmie dotýkať vodnej hladiny). V ďalšej miske vyšľaháte zmäknutú Heru, postupne pridáte vychladnutú čokoládu a prešľaháte. Pistácie nasekáte nožom, a potom zamiešate do zmesi. Krém necháte vychladnúť a zdobíte ním pripravené košíčky.