Suroviny na Citrónovo-makové cupcakes:
Korpus: 115 g Hera, 100 g kryštálového cukru, 30 g domáceho vanilkového cukru, 3 stredne veľkých vajec, 60 ml vlažného mlieka, 100 g preosiatej hladkej múky, 95 g polohrubej múky, štipku soli, 2 lyžičky prášku do pečiva, kôra z 2 citrónov a šťava z nich, 20 g maku
Jahodový krém: 160 g syru Philadelphia alebo iného smotanového syra, 40 g Hera, 320 g práškového cukru, 3 veľké jahody nakrájané na malé kocky
Domáca jahodová marmeláda: ½ lyžičky kyseliny citrónovej, 800 g kryštálového cukru, 500 g jahôd, 1 ks Pektogel (alebo iný želírovací prípravok)
Postup:
Rúru necháte predhriať na 175 °C. Zmäknutú Heru vyšľaháte do peny. Potom postupne prisypávate preosiaty cukor pokiaľ nebude pena hladká. Potom vmiešate celé vajce, vždy zamiešavate jedno po druhom. V ďalšej mise zmiešaním múky, soli a prášku do pečiva vytvoríte sypkú zmes. Tú do cesta postupne zapracovávate striedavo s vlažným mliekom pokiaľ nebude cesto dostatočne hladké. Cesto príliš dlho nešľahajte, iba dokiaľ sa ingrediencie pekne spojili. Pridáte kôru aj šťavu z citróna a nakoniec mak. Košíčky ihneď plníte do 3/4 a dáte piecť. Hneď ako sú košíčky upečené, necháte ich ešte 5 minút v plechu na pečenie alebo v košíčkoch, a potom ich premiestnite na chladiacu mriežku.
Mohlo by vás zaujímať
Domáca jahodová marmeláda: Jahodový pretlak varíte 10 minút od bodu varu. Pridáte ostatné suroviny a varíte ešte 10 minút. Teplou jahodovou marmeládou naplníte suché poháriky a uzavriete vrchnákomkom. Poháre s jahodovou marmeládou otočíte hore dnom a necháte vychladnúť.
Jahodový krém: Zmäknutú Heru vyšľaháte do hladkej, nadýchanej peny, a postupne pridávate preosiaty práškový cukor, pokiaľ nie je pena jednoliata a hladká. Potom postupne pridávate smotanový syr. Nakoniec ručne vmiešate nadrobno nakrájané jahody.
Po vychladnutí urobíte do vrchnej časti košíčka vykrajovačom jamôčku, ktorú naplníte domácou marmeládou. Pomocou cukrárenského vrecka a špičky nanesiete vychladený krém.