Maková bábovka s lieskovými orieškami – suroviny:
20 dkg masla, 6 dkg práškového cukru, 8 vajec, 18 dkg kryštálového cukru, 30 dkg maku, 15 dkg lieskových orieškov, soľ, škoricu, kryštálový cukor, práškový cukor, vanilínový cukor, maslo, múku
Postup:
Vymažeme teplým maslom bábovkovú formu (2 1/2 l) a poprášime múkou. Oddelíme žĺtky od bielkov. Dôkladne vymiešame na hladký krém maslo s práškovým cukrom, 1 čaj. lyžičkou vanilínového cukru, štipkou soli a štipkou škorice. Po častiach vmiešame žĺtky. Rúru na pečenie predhrejeme na 170°C. Vyšľaháme bielky s cukrom na sneh krémovej konzistencie.
Mohlo by vás zaujímať
Jednu tretinu snehu rýchlo pomiešame so žĺtkovou masou. Potom opatrne vmiešame pomocou varechy zvyšok snehu, pomletý mak a oriešky. Naplníme formu vzniknutou masou, zarovnáme povrch a pečieme asi 70 min. Posypeme bábovku kryštálovým cukrom, vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Energetická hodnota jednej porcie: 470 kcal