Diviak na koreňovej zelenine s borievkovou omáčkou

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Diviak na koreňovej zelenine s borievkovou omáčkou – suroviny:

1 väčšia mrkva, 1 zeler, 2 väčšie petržleny, 2 lyžice masti alebo oleja, 1 cibuľa, 4 borievky, 2 bobkové listy, 2 lyžice šípkovej marmelády, 1 lyžica horčice, 1 hrnček bieleho vína alebo, divinového vývaru, 600 g diviačieho pleca, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičky mletej rasce, 3 lyžice masla, 50 ml smotany na varenie, 50 ml džinu, mleté borievky

Postup:

Koreňovú zeleninu očistíme, mrkvu, tretinu zeleru a 1 petržlen nakrájame na kocky a v hrnci na lyžici masti alebo oleja opekáme asi 5 minút. Vsypeme cibuľu nakrájanú nahrubo a opekáme ďalšie 3 minúty. Pridáme borievky, bobkový list, šípkovú marmeládu a horčicu, krátko opečieme a podlejeme vínom, vodou alebo divinovým vývarom. Mäso osolíme, okoreníme, opečieme na panvici na zvyšnej masti z každej strany a vložíme do vriaceho základu. Na panvicu dáme 1 naberačku vody, necháme odvariť výpek z mäsa a prilejeme ho do hrnca k mäsu. Na hrniec dáme pokrievku alebo ho prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme domäkka asi 1,5 hodiny (čas varenia závisí od veku diviaka). Zvyšný zeler a petržlen nakrájame na kocky, zalejeme vodou, ochutíme soľou, korením a mletou rascou. Varíme domäkka asi 30 minút.

Mohlo by vás zaujímať

Birria

240 minútSuroviny na Birria: 1,5 kg bravčového mäsa, 4 guajillo chilli papričky, 3 ancho chilli papričky, 3 cascabel chilli papričky, 1 lyžička čierneho korenia, 1/4 lyžičky… Čítaj ďaľej

Z mäkkej zeleniny zlejeme vodu (necháme si ju na prípadné zriedenie kaše), pridáme 1 lyžicu masla a dôkladne rozšľaháme na kašu. Dochutíme soľou, smotanou, prikryjeme a odložíme na teplé miesto. Upečené mäso vyberieme z hrnca a výpek precedíme do rajničky. Pridáme džin, tekutinu vyvaríme do konzistencie smotany a omáčku zjemníme 2 lyžicami masla. Maslo necháme za stáleho miešania rozpustiť v omáčke. Môžeme ešte dochutiť soľou, korením, prípadne mletými borievkami. Mäso nakrájame na plátky a podávame s omáčkou a kašou z koreňovej zeleniny.

Tipy a triky

Keď na zjemnenie či zahustenie omáčky používam maslo, vždy ho pridávam po troche a za stáleho miešania metličkou, aby sa nezrazilo. Len tak dosiahnem želaný výsledok.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach