60 minútEnergia: 490 kcal.
Veľkonočný domáci kváskový mazanec prevoňaný ražným kváskom chutí naozaj výborne.
Suroviny na domáci kváskový mazanec (vystačí na 6 – 8 porcií):
Na cesto:
- 60 g hrozienok
- 2 PL rumu
- 120 ml mlieka
- 100 g masla
- 300 g polohrubej múky
- 180 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 balíček Droždia
- 1 balíček Ražného kvásku
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry
- štipka mletého muškátového orieška
- 1 vajce
- 2 žĺtky
Na potretie a posypanie:
- 1 vajce
- 80 g mandľových plátkov
Okrem toho potrebujeme:
- plech na pečenie (30 × 40 cm)
Postup:
- Na prípravu cesta hrozienka namočíme do rumu a necháme ich asi hodinu macerovať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame obe múky so soľou, droždím, kváskom, cukrom, vanilínovým cukrom, citrónovou kôrou a muškátovým orieškom. Pridáme vajce, žĺtky, maslo rozpustené v mlieku a hrozienka a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vytvoríme guľatý bochník s priemerom asi 18 cm. Bochník prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom ho potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Do stredu ostrým nožom vytvoríme nie veľmi hlboký kríž. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 190 °C
- Teplovzdušná rúra: 170 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Čas prípravy: asi 15 minút
- Čas pečenia: asi 45 minút
Mohlo by vás zaujímať
- Kváskový mazanec necháme vychladnúť a pred podávaním pocukrujeme.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 2052 kJ / 490 kcal | 1223 kJ / 292 kcal |
Tuky | 15,39 g | 9,16 g |
Sacharidy | 76,49 g | 45,53 g |
Bielkoviny | 11,11 g | 6,61 g |