Suroviny: na fialkový sirup
2 šálky čerstvo natrhaných fialkových kvetov, 1/4 litra horúcej, prevarenej vody, cukor na prípravu sirupu – podľa potreby
Postup:
Najprv zoberieme jednu šálku čerstvo natrhaných kvietkov fialky, prelejeme ju štvrťlitrom horúcej, prevarenej vody a necháme 24 hodín vylúhovať. Po uplynutí tejto doby fialkový výluh scedíme, výluh znovu uvedieme do varu a prelejeme ním ďalšiu šálku čerstvo natrhaných kvietkov fialky. Znovu necháme 24 hodín vylúhovať, scedíme a pridáme také množstvo cukru na prípravu sirzpu z bazy a byliniek, aby nám vznikol hustý sirup. Sirup ešte chvíľu povaríme, aby sa cukor dôkladne rozpustil. Uskladníme do pohárika alebo fľaštičky so skrutkovacím uzáverom a uložíme do chladu (ale nemusí byť v chladničke). Užívame po lyžičkách pri kašli, ale môžeme dávať aj do čaju.
Mohlo by vás zaujímať
Fialka v poverách a mytológii
Naši predkovia verili, že fialka, tak ako mnohé jarné kvety, má zvláštnu liečivú moc. Ten, kto na jar zje prvé tri fialky, čo nájde, bude vraj chránený pred chorobami po celý rok.
Stará povesť dokonca hovorí, že na fialku bola začarovaná a zakliata dcéra mocného čarodejníka. Prebúdza sa vraj vždy iba na Walpurginu noc (30. apríla) a môže mnohým mužom splniť to, po čom túžia: Stačí vraj v tento deň nájsť fialku a to im zaručí nielen bohatstvo, ale aj lásku ženy, či žien ich srdca…