Jahodový cheesecake s maslovými sušienkami

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Suroviny na jahodový cheesecake:

Na krustu:

  • 200 g maslových sušienok
  • 80 g roztopeného masla

Na plnku:

  • 500 g jemného krémového tvarohu
  • 300 g čerstvého krémového syra (napr. Philadelphia)
  • 200 kryštálového cukru
  • 2 celé vajcia
  • 2 žĺtky
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 1 PL kyslej smotany
  • Zrnká z 1 vanilkového lusku alebo 1 ČL mletej vanilky

Na polevu:

  • 250 g jahôd (čerstvých alebo mrazených)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor alebo ½ ČL mletej vanilky
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • Zopár čerstvých jahôd na ozdobenie
Jahodový cheesecake

Postup:

Táto dávka vystačí na cheesecake s priemerom 20 cm. Najprv rozomelieme maslové sušienky na strúhanku (buď v kuchynskom procesore alebo ich roztlčieme valčekom. Maslo roztopíme a potom ho zmiešame so sušienkovou strúhankou. Lyžicou zmes riadne premiešame, až kým sa nezačne hmota spájať a lepiť dokopy.

Na dno formy na tortu s priemerom 20 cm dáme papier na pečenie, naň nasypeme pripravenú zmes na krustu a riadne ju na dne formy utlačíme. Takto pripravenú ju dáme piecť do vopred rozohriatej rúry na 150 stupňov asi na 15 minút. Po dopečení ju necháme úplne vychladnúť.

Na plnku vymiešame v mise dohladka tvaroh, krémový syr, kyslú smotanu a vanilku. Pridáme cukor a citrónovú šťavu a riadne ich vmiešame do tvarohovej zmesi. Ďalej pridáme žĺtky a následne celé vajcia a šľahačom ich zašľaháme, až nám vznikne hladký krém. Tento krém  nalejeme do predpečenej a vychladnutej krusty.

Rúru rozohrejeme na 250 stupňov. Akonáhle dosiahne túto teplotu, vložíme do nej formu s pripraveným cheesecakom a pečieme ho na tejto vysokej teplote 10 minút. Po 10 minútach teplotu stiahneme na 110 stupňov a cheesecake pečieme ďalších 60 minút. Napokon znížime teplotu na 100 stupňov a koláč dopekáme ešte pol hodinu.

Upečený cheesecake vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť. Medzitým si pripravíme jahodovú polevu. Čerstvé jahody očistíme a nakrájame na kúsky (ak používame mrazené, rovno ich dáme do hrnca). Pridáme cukor a vanilku a na strednom ohni ovocnú zmes za občasného miešania varíme, kým jahody nezmäknú a nevytvorí sa kašovitá konzistencia pripomínajúca džem.

V 3-4 lyžiciach vody rozmiešame kukuričný škrob a vlejeme ho do variacich sa jahôd. Asi pol minúty povaríme, kým nevznikne pudingová konzistencia a potom jahodovú polevu odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Hotový cheesecake pred podávaním polejeme pripravenou jahodovou polevou a ozdobíme čerstvými jahodami. Výborne chutí s pohárom dobre vychladeného rosé od Vitisu.

Vitis Galéria Frankovka modrá rosé neskorý zber 2020 je skvelé ružové víno, s atraktívnou lososovou farbou. Má elegantnú a sviežu chuť,  je harmonické, s jemným nádychom lesných jahôd. Príjemný chuťový vnem dotvára eleganciu  tohto vína. Ideálne sa snúbi  aj s rôznymi úpravami rýb a hydinového mäsa, a je vynikajúce aj ako aperitív. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.

Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk,  autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty I a II Miška Smolová FB www.sistersbakery.sk

www.najnapoje.sk   www.vitis.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach