Kačacie prsia sparené v Karpatskom KB

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Kačacie prsia sparené v Karpatskom KB, hokaidové pyré, omáčka z portského vína a černíc, blanšírovaná zelenina

„Muž v kuchyni“  foodbloger Juraj vytvoril takýto skvelý recept, ktorý si môžete vyskúšať aj vy u vás doma. A je to pochúťka!

Suroviny na kačacie prsia sparené v Karpatskom KB:

  • kačacie prsia 500g
  • Hokaido tekvica (cca 600g)
  • cibuľa 1ks
  • smotana na šľahanie 200g
  • portské víno 2 dcl
  • kurací vývar 2 dcl
  • čerstvé černica 10 ks
  • maslo cca 30g
  • badián, klinčeky 3-4ks, celá škorica 1ks (budeme to potrebovať 2x)
  • zelenina, napr. Baby brokolica, baby cvikla 1ks
  • Karpatské KB 2dcl
Kačacie prsia sparené v Karpatskom KB

Postup:

Kačacie prsia na koži narežeme, osolíme, okoreníme a na slabom ohni na panvici  kožou nadol opekáme  bez oleja do chrumkava. Následne zvýšime teplotu na najvyšší stupeň a mäso opečieme aj z druhej strany.

Cibuľu nakrájame na kocky a opečieme na masle do zlatista. Hokaido tekvicu ošúpeme, rozrežeme na polku, odstránime semiačka, nakrájame na kocky a v slanej vode uvaríme do mäka. Vodu zlejeme, kocky tekvice a opečenú cibuľu rozmixujeme ručným mixérom do hladka a postupne pridávame sladkú smotanu(alebo maslo) podľa preferovanej chuti a konzistencie.

Portské víno, černice, badián, klinčeky a škoricu privedieme do varu, pridáme vývar a redukujeme objem cca na 1/2. Následne scedíme a tekutinu ďalej redukujeme o ďalšiu polovicu. Odstavíme z ohňa a ešte za tepla pomaly vmiešavame studené maslo.

Zeleninu (brokolica, ošúpaná a nakrájaná cvikla) varíme v osolenej vriacej vode približne 2-3 minúty, následne prudko schladíme vo vode s ľadom.

Do “naparovača”/alebo hrnca s vodou so sitkom/cedníkom a pokrievkou/ dáme v pomere 1:1 vodu a Karpatské KB, badián, klinčeky, škoricu a mäso necháme pomaly naparovať do vnútornej teploty mäsa 56 stupňov.

Mäso necháme 5 minút odpočívať, medzičasom si prihrejeme pyré, omáčku, aj zeleninu, mäso nakrájame a servírujeme.

TIP:

baby cvikla je výborná aj macerovaná. Opäť ideálne v Karpatskom KB a koreninách (badián, klinčeky, škorica). Po približne 30 min. macerácie, baby cviklu nakrájame na plátky a opečieme na masle. Vďaka alkoholu bude tak cvikla po opečení príjemne karamelizovaná.

Dobrú chuť Vám praje Karpatské KB😊

Foto a recepty v spolupráci s Karpatským KB vytvoril Juraj Praženka

Inšpirujte sa, viac ako 60 rôznych inšpiratívnych receptov nájdete na www.karpatskebrandy.sk

TIP: Tri varianty chutí pre vaše recepty

Tradiční kuchári, ale aj moderní a kreatívni fanúšikovia varenia mimoriadne ocenia pri príprave receptov kvalitu troch verzií Karpatského KB. Klasické Karpatské KB je tradičný slovenský produkt, ktorý poznajú už viaceré generácie. Súčasťou nápoja je kvalitný vínny destilát aj slovenský med. Má plnú vyváženú chuť a jemnú vôňu s nádychom vanilky a sušeného ovocia. Vyskúšať môžete aj variácie Karpatské KB Hruška a Karpatské KB Škorica Klinček. Môžete si ich vychutnať aj samostatne, ku šálke kávy, v miešaných nápojoch, či už studených alebo horúcich. 

Klasické Karpatské KB, ale aj variácie Hruška či Škorica-Klinček nájdete aj na e-shope: www.najnapoje.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach