80 minútEnergia: 208 kcal.
Holandské kakao dodá bábovke tú pravú kakaovú farbu a chuť.
Suroviny na kakaovú bábovku (rozpočet vystačí na asi 16 porcií):
Na cesto:
- 5 žĺtkov
- 200 g práškového cukru
- 1 balíček trstinového cukru s rumovou arómou
- 2 PL vody
- 150 ml oleja
- 5 bielkov
- štipka soli
- 300 g polohrubej múky
- 2 zarovnané PL preosiateho Holandského kakaa
- 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva
Okrem toho potrebujeme:
- formu na bábovku (Ø 23 cm)
- elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, trstinovým cukrom, vodou a olejom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Pridáme múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom a zľahka ručne vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra:170 °C
- Teplovzdušná rúra:150 ℃
- Plynová rúra: stupeň 2
- Čas pečenia: asi 50 minút
Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme. Kakaová bábovka je hotová
Tip: Povrch môžeme pocukrovať alebo poliať polevou. Kakaová bábovka vám prevonia celú domácnosť.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 871 kJ / 208 kcal | 1612 kJ / 385 kcal |
Tuky | 9,93 g | 18,39 g |
Sacharidy | 15,69 g | 29,06 g |
Bielkoviny | 2,47 g | 4,57 g |
Zdroj: Dr.Oetker