Éclairs

Doba prípravy 80 minútNáročnosť

Suroviny ( rozpočet vystačí na asi 25 kusov ):

Na cesto: 100 ml vody, 100 ml mlieka, 80 g masla, 10 g cukru, 1 KL soli, 125 g hladkej múky, 4 vajcia
Na náplň: 1 balíček Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou Dr. Oetker, 400 ml mlieka, 70 g cukru, 4 žĺtka, 150 g zmäknutého masla

Na ozdobenie: 1 balíček Polevy v prášku s marcipánovou arómou, 2 – 3 PL vody alebo mlieka
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 × 40 cm), elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko so zrezanou, trubičkou (Ø asi 1 cm)

Éclairs

Postup:

Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom, maslom, cukrom a soľou. Pridáme múku a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou naplníme cestom a na plechy vyložené papierom na pečenie vyformujeme tyčinky dlhé asi 9 cm. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Pečivo necháme vychladnúť. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a 70 g cukru. Pridáme žĺtka a za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme dohladka, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a zašľaháme. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka. Pečivo pozdĺžne prekrojíme a nanesieme náplň. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Na ozdobenie pripravíme polevu s vodou alebo mliekom podľa návodu na obale a povrch Éclairs polejeme. Polevu necháme stuhnúť.

Slovo éclairs, vyslovujeme [eklεr]. Éclairs sú tradičné francúzske cukrovinky. Éclair znamená „svetelný záblesk“ – pretože tieto skvelé sladkosti vyzerajú

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 20 minút, (1 plech, počas prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame)
Náročnost: stredne náročné
Doba prípravy: asi 60 minút
Vystačí na: asi 25 kusov

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach