Karamelové kúsky s mandľovými lupeňmi je koláč, ktorý vám bude chutiť ku káve ale aj k čaju. Poteší určite celú rodinu:-)
Suroviny na karamelové kúsky s mandľovými lupeňmi:
Karamel: 100 g kryštálového cukru, 200 ml vody
Cesto: 6 vajec, 300 g polohrubej múky, 120 g práškového cukru, 1 bal kypriaceho prášku do pečiva, 50 g mletých vlašských orechov
Rumová poleva: 250 g práškového cukru, 100 ml rumu
Ešte potrebujeme: formu na pečenie, 250 g riedkej marhuľovej marmelády, 200 g opražených mandľových lupienkov
Postup:
Karamel: Cukor najprv nasucho opražíme v hrnci. Do rozpáleného cukru vlejeme za stáleho miešania vodu, stiahneme z ohňa, rozmiešame a potom vrátime na mierny oheň – vymiešame hladký karamel.
Cesto: Oddelíme žĺtka a bielka. Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom do peny. Potom vmiešame rozpustený karamel. Múku preosejeme s kypriacim práškom a mletými orechmi a vmiešame ju do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka pomocou varešky vmiešame do cesta. Cesto vylejeme na vyšší plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote cca 180 °C po dobu asi 20 minút.
Mohlo by vás zaujímať
Poleva: Práškový cukor vymiešame s rumom dohladka. Ešte horúci múčnik polejeme po upečení polevou. Múčnik necháme vychladnúť a potom ho rozkrájame kúsky alebo na kocky veľké 5 x 5 cm. Boky každého kúska alebo každej kocky potrieme marmeládou a obalíme v opražených mandľových lupienkoch. Karamelové kúsky môžeme podávať!