Karamelovo-jablkové cupcakes

Doba prípravy 40 minútNáročnosť

Karamelovo-jablkové cupcakes so smotanovým krémom a karamelizovanými jabĺčkami

(na 12 stredných cupcakes)

Suroviny:

Korpus: 150 g jabĺk, olúpaných a zbavených jadier, 125 g hladkej múky, 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva, 1/8 lyžičky soli, ¼ lyžičky sódy, 125 g kryštálového cukru, 125 g zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera, 2 väčšie alebo 3 menšie vajíčka, 1 lyžica melasy (možno nahradiť medom), 1,5 lyžice jablkového džúsu

Smotanový krém: 250 ml plnotučného mlieka, 1 vrecúško smotanového pudingu, 60 g kryštálového cukru, 200 g zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera

Karamelizované jabĺčka: 110 g jabĺk, olúpaných a zbavených jadier, 20 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, nakrájaná na kocky, 35 g jemného tmavého cukru, 35 ml vysokopercentnej smotany na šľahanie (ideálne 40%, ale postačí aj 33%)

Karamelovo-jablkové cupcakes

Rúru predhrejete na 170° C.

Postup:

Najprv nakrájajte jablká na menšie kocky. Potom ich preložte do sitka a pomocou lyžice ich stlačte, aby ste z nich odstránili prípadnú prebytočnú šťavu. Dajte bokom. Do misy na šľahanie preosejte všetky suché ingrediencie, pridajte zmäknutú Heru a vajíčka a šľahajte asi 1,5 minúty. Potom k zmesi pridajte jablkový džús a melasu. Ešte raz prešľahajte, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie na cesto zapracované. Do takto pripraveného cesta pridajte jablká a ešte naposledy prešľahajte. Košíčky plňte asi do ¾ ich výšky. Pečte približne 20 minút, alebo kým špajdľa z cesta nevyjde suchá. Hneď ako sú košíčky upečené, nechajte ich ešte 5 minút na plechu alebo v košíčkoch na pečenie, a potom ich premiestite na chladiacu mriežku. Na krém pripravte puding podľa návodu na obale. Varte, kým puding nezhustne a neprebuble (týmto sa zbavíte chuti škrobu). Pripravený puding prelejte do nerezovej misky a nechajte ho celkom vychladnúť. Je dôležité predísť vytvoreniu kožky, a preto misu zakryte potravinárskou fóliou alebo povrch pudingu poprášite práškovým cukrom. V procese chladnutia pudingu je dobré ho občas metličkou jemne prešľahať. Do vychladnutého pudingu vmiešajte po kúskoch Heru a šľahajte, kým vám nevznikne hladký krém.

Karamelizované jabĺčka: Karamelizované jabĺčka pripravte tak, že olúpte jablká a pokrájajte ich na menšie kúsky. Dajte ich do menšej misky a zahrievajte na strednom plameni. Pridajte Heru, tmavý cukor a priveďte do varu. Potom oheň stíšte a nechajte prebublať asi 5-6 minút, alebo kým sa karamel nesfarbí do krásnej jantárovej farby. Občas premiešajte. Dajte dole z platne a pomocou metličky vmiešajte smotanu. Potom nechajte celkom vychladnúť. Celá zmes ešte zhustne.

Cupcakes ozdobte pripraveným krémom a karamelizovanými jabĺčkami. Pre ozvláštnenie môžete karamelizované jabĺčka rovno vmiešať do krému.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach