Koláč z ricotty s jahodovou omáčkou

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Suroviny na koláč z riccoty:

1 l plnotučného mlieka, ¾ hrnčeka ryže Arborio (ryža na rizoto), 1 lyžička mletej škorice, ½ lyžičky hrubozrnnej soli, 1 vanilkový struk, pozdĺžne prerezaný, 1 a ¼ kryštálového cukru, maslo na vymazanie formy, múka na vysypanie formy, 1,35 kg syra ricotta, namočeného cez noc, 3 vajcia a 3 žĺtky
Na jahodovú omáčku:
½ kg rozpolených jahôd, 2 lyžice cukru, 2 lyžičky citrónovej šťavy

Koláč z ricotty Postup:

Mlieko priveďte do varu. Vmiešajte ryžu, škoricu, soľ, a vanilkový struk. Znížte plameň. Varte a občas premiešajte drevenou varechou, až kým je ryža mäkká a absorbovala všetku tekutinu, približne pol hodinu. Odstavte. Vmiešajte ¾ hrnčeka cukru. Prikryte a nechajte za občasného pomiešania vychladnúť. Odstráňte vanilku. Predhrejte rúru na 180°C. Vymastite a vysypte formu. Vo veľkej mise zmiešajte ryžovú zmes, ricottu, vajcia a žĺtky a zvyšný cukor. Vložte do formy. Pečte do zlatova, asi 65 – 70 minút. Ak začne príliš hnednúť, prikryte fóliou. Koláč z riccoty vyberte a nechajte vychladnúť. Keď koláč vychladne, nakrájajte, posypte cukrom a podávajte s jahodovou omáčkou. Ktorú pripravte zmiešaním a prevarením všetkých surovín na miernej teplote 5 – 7 minút.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach