60 minútEnergia: 418 kcal.
Veľkonočný kysnutý sladký uzol prevoňaný sladkou vanilkou
Suroviny na kysnutý sladký uzol (vystačí na asi 8 porcií):
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 zarovnanú KL soli
- 1 balíček Droždia
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru
- 1 vajce
- 250 ml vlažného mlieka
- 80 g rozpusteného masla
- 50 g nasekaných mandlí
- rozdrvené kúsky cukru (z cukru v kockách)
Na potretie:
- 2 PL mlieka
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie
Postup:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme vajce, mlieko, maslo a mandle a ručne vypracujeme hladké cesto. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
- Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche prepracujeme spolu s rozdrvenými kúskami cukru a rozdelíme na 4 rovnaké diely. Z každého dielu vytvoríme valček dlhý asi 40 cm. Valčeky spletieme do kríža podľa obrázku 1. Konce valčekov prekladáme v smere hodinových ručičiek podľa obrázku 2. Potom pritlačíme spodné konce proti smeru hodinových ručičiek podľa obrázku 3. Uzol opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Povrch potrieme pomocou štetca alebo pierka mliekom a necháme ešte asi 30 minút kysnúť na teplom mieste. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 170 °C
- Teplovzdušná rúra: 150 °C
- Plynová rúra: stupeň 2
- Čas prípravy: asi 20 minút
- Čas pečenia: asi 40 minút
- Kysnutý sladký uzol necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1750 kJ / 418 kcal | 1298 kJ / 310 kcal |
Tuky | 13,98 g | 10,36 g |
Sacharidy | 63,90 g | 47,33 g |
Bielkoviny | 10,88 g | 8,06 g |