Kysnutý sladký uzol prevoňaný vanilkou

Doba prípravy 60 minútEnergia: 418 kcal.Náročnosť

Veľkonočný kysnutý sladký uzol prevoňaný sladkou vanilkou

Suroviny na kysnutý sladký uzol (vystačí na asi 8 porcií):

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 zarovnanú KL soli
  • 1 balíček Droždia
  • 100 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru
  • 1 vajce
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 80 g rozpusteného masla
  • 50 g nasekaných mandlí
  • rozdrvené kúsky cukru (z cukru v kockách)

Na potretie:

  • 2 PL mlieka

Ešte potrebujeme:

  • plech na pečenie
Kysnutý sladký uzol

Postup:

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme vajce, mlieko, maslo a mandle a ručne vypracujeme hladké cesto. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
  2. Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche prepracujeme spolu s rozdrvenými kúskami cukru a rozdelíme na 4 rovnaké diely. Z každého dielu vytvoríme valček dlhý asi 40 cm. Valčeky spletieme do kríža podľa obrázku 1. Konce valčekov prekladáme v smere hodinových ručičiek podľa obrázku 2. Potom pritlačíme spodné konce proti smeru hodinových ručičiek podľa obrázku 3. Uzol opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Povrch potrieme pomocou štetca alebo pierka mliekom a necháme ešte asi 30 minút kysnúť na teplom mieste. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
  • Elektrická rúra: 170 °C
  • Teplovzdušná rúra: 150 °C
  • Plynová rúra: stupeň 2
  • Čas prípravy: asi 20 minút
  • Čas pečenia: asi 40 minút
  1. Kysnutý sladký uzol necháme vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Mazanec s makom a višňami

Mazanec s makom a višňami

120 minútSuroviny na mazanec s makom a višňami: 350 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 300 ml mlieka, 150 g cukru, 150 g masla, 2… Čítaj ďaľej

Nutričné hodnoty:

na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1750 kJ / 418 kcal1298 kJ / 310 kcal
Tuky13,98 g10,36 g
Sacharidy63,90 g47,33 g
Bielkoviny10,88 g8,06 g

www.oetker.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach