Makovo-hrušková pochúťka

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Suroviny:

Na mrveničkové cesto: 400 g hladkej múky, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, 125 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 2 vajcia, 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na makovú náplň: 800 g hrušiek, 500 g hotovej makovej náplne, 150 ml mlieka
Na tvarohovú náplň: 200 ml smotany na šľahanie, 750 g polotučného tvarohu, 80 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, kôra z 1 chemicky neošetreného citróna, 3 vajcia
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm), elektrický ručný šľahač

Makovo-hrušková pochúťka

Postup:

Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme vajcia a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme mrveničku. Na dno vymasteného plechu nanesieme 2/3 mrveničkového cesta a pritlačíme. Zvyšok mrveničky zmiešame s 2 PL hotovej makovej náplne a odložíme bokom. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra:180 °C
Teplovzdušná rúra:160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia:asi 12 minút
Vystačí na: asi 30 porcií
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 12 + 55 minút

Hrušky olúpeme, nakrájame na štvrtiny a odstránime jadrovníky. Makovú náplň s mliekom vymiešame vareškou dohladka. Na prípravu tvarohovej náplne vyšľaháme smotanu elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise metličkou vymiešame tvaroh s cukrom, vanilkovým cukrom, kôrou a vajcami dohladka. Opatrne vmiešame šľahačku. Do makovej náplne vmiešame 1/3 tvarohovej náplne. Hrušky naukladáme na povrch predpečeného cesta a do medzier nanesieme makovú náplň. Zvyšok tvarohovej náplne opatrne rozotrieme na povrch a posypeme makovou mrveničkou. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 1. Koláč necháme vychladnúť.

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach