Suroviny na praclíky s rumom:
300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, štipka soli, 1 lyžica rumu, 200 g masla, múka na vaľkanie
Na polevu: 1 bielok, 1 lyžica rumu, 150 g práškového cukru
Postup:
Hladkú múku a práškový cukor preosejeme na pracovnú dosku. Uprostred urobíme jamku, do ktorej dáme žĺtok, rum a štipku soli. Pridáme kúsky masla a rýchlo spracujeme cesto, postupujeme od okrajov do stredu. Sformujeme do gule a prikryté necháme 60 minút v chlade odpočinúť. Cesto znovu krátko prepracujeme, utvoríme valec, z ktorého odkrajujeme kúsky a formujeme malé praclíky.
Mohlo by vás zaujímať
Rozložíme ich na pomastený plech a pečieme. Praclíky majú byť po upečení svetlé. Z plechu ich vyberáme pomocou noža.
Práškový cukor, bielok a rum poriadne rozotrieme, vznikne biela poleva, do nej praclíky namáčame alebo ich ňou polievame. Necháme uschnúť.