Škoricové vlnky

Doba prípravy 65 minútNáročnosť

Suroviny na škoricové vlnky:

Na cesto: 130 g hladkej múky, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, 130 g cukru, 130 g mletých vlašských alebo lieskových orechov, 4 vajcia, 200 g rozpusteného a vychladnutého masla alebo margarínu, 8 PL mlieka

Na potretie: 200 g slivkového lekváru, 50 ml rumu

Na náplň: 500 ml kyslej smotany, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček šľahačky v prášku,150 ml studeného mlieka

Na posypanie: 1 balíček škoricového cukru

Ešte potrebujeme: uzatvárateľnú nádobu s objemom asi 3 l, plech na pečenie (30 x 40 cm), cukrárske vrecko

Škoricové vlnky

Postup:

Na cesto premiešame múku s kypriacim práškom a preosejeme do uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l. Zmiešame s cukrom a orechmi. Pridáme vajcia, maslo alebo margarín a mlieko. Nádobu pevne uzavrieme vekom. Niekoľkokrát intenzívne potrasieme (celkom 15 – 30 sekúnd) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané. Všetko ešte premiešame metličkou alebo vareškou tak, aby sme suché prísady odstránili z okraja nádoby a vmiešali do cesta. Cesto nalejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech (30 x 40 cm). Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Mohlo by vás zaujímať

Bleskový jablkový koláč s posýpkou

45 minútSuroviny na bleskový jablkový koláč s posýpkou: 1 kg jabĺk, 250 g masla, 10 lyžíc práškového cukru, 20 lyžíc polohrubej múky, 1 balíček vanilkového cukru, … Čítaj ďaľej

Korpus necháme vychladnúť a po vychladnutí ho potrieme slivkovým lekvárom rozmiešaným s rumom. Na prípravu náplne zmiešame smotanu s vanilkovým cukrom. Šľahačku vyšľaháme s mliekom podľa návodu na obale do tuha a zľahka vmiešame do smotany. Náplňou naplníme cukrárske vrecko a na koláč nastriekame vlny. Posypeme škoricovým cukrom a uložíme do chladničky na 2 hodiny stuhnúť.

  • Elektrická rúra: 180°C               
  • Teplovzdušná rúra: 160°C         
  • Plynová rúra: stupeň 3                
  • Doba prípravy: asi 35 minút
  • Doba pečenia: asi 30 minút

Mohlo by vás zaujímať

Dunajské vlny

Tradičný, rokmi overený múčnik, klasika, ktorá sa nikdy nezunuje. Dunajské vlny piekli už naše mamy i babičky, najmä ako múčnik na slávnostné príležitosti.  Je to tak … Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach