Slávnostná vanilková bábovka – suroviny:
Na cesto: 250 g zmäknutého masla alebo margarínu, 175 g cukru, 1 balíček Vanilkového cukru, štipka soli, 4 vajcia, 200 g hladkej múky, 50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 4 PL mlieka
Na náplň: 1 balenie Krémovej náplne s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker, 200 ml studeného mlieka, 2-3 PL práškového cukru, 125 g zmäknutého masla
Na pokvapkanie: 3 PL rumu
Na ozdobenie: 1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker, 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: bábovkovú formu (Ø 23 cm), papier na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne za stáleho miešania pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ a vajcia. Každé vajce šľaháme na najvyššom stupni po dobu asi ½ minúty. Zmiešame múku, škrob a kypriaci prášok a striedavo s mliekom zašľaháme na strednom stupni dohladka. Cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180°C
- Teplovzdušná rúra: 160°C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 40 minút
- Doba pečenia: asi 50 minút
- Vystačí na: asi 16 porcií
Bábovku necháme na 10 minútach mierne vychladnúť. Vyklopíme na kuchynskú mrížku a necháme úplne vychladnúť.
Na prípravu náplne pripravíme krémovú náplň s mliekom, cukrom a maslom podľa návodu na obale. 1/3 krému odoberieme na neskoršie použitie.
Mohlo by vás zaujímať
Bábovku trikrát pozdĺžne rozrežeme. Každý diel korpusu položíme na podnos a pokvapkáme asi 1 PL rumu (okrem vrchného dielu korpusu). Spojíme krémom a zostavíme bábovku. Povrch bábovky potrieme zvyšnou 1/3 krému.
Na ozdobenie pripravíme obe polevy podľa návodu na obale. Nalejeme striedavo na papier na pečenie tak, aby sa polevy dotýkali a necháme zatuhnúť. Pomocou kávovej lyžičky tvoríme hoblinky a ozdobíme povrch bábovky. Uložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky.