Sviatočné mandľové toliare

Doba prípravy 55 minútNáročnosť

Suroviny na sviatočné mandľové toliare (vystačí na asi 45 kusov):

Na cesto: 100 g zmäknutého masla alebo margarínu, 120 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, ½ KL citrónovej arómy, 1 balíček škoricového cukru, 1 vajce, 120 g hladkej múky, 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva, 1 balíček (á 40 g) Zlatého klasu, 25 g nasekaných nelúpaných mandlí

Na potretie: 150 g marhuľového džemu, 1 KL rumovej arómy

Na posypanie: 2 zarovnané PL plátkov mandlí

Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie, papier na pečenie, štetec alebo pierko

mandľové toliare

Postup:

Na prípravu cesta ušľaháme maslo, cukor, vanilínový cukor, arómu a škoricový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme vajce a zľahka vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a Zlatým klasom. Nakoniec vmiešame nasekané mandle. Z hmoty tvoríme pomocou kávovej lyžičky na plech vyložený papierom na pečenie malé kôpky. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180°C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C                                       
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba prípravy: asi 45 minút
  • Doba pečenia: asi 10 minút na 1 plech

Upečené toliare necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na potrenie rozpustíme džem v malom hrnci na miernom ohni. Odstavíme zo sporáka a vmiešame arómu. Horúcim džemom potrieme povrch vychladnutých toliarov a posypeme plátkami mandlí.

Tip:

Mandľové toliare môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 3 týždne.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach