Suroviny na sviatočné mandľové toliare (vystačí na asi 45 kusov):
Na cesto: 100 g zmäknutého masla alebo margarínu, 120 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, ½ KL citrónovej arómy, 1 balíček škoricového cukru, 1 vajce, 120 g hladkej múky, 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva, 1 balíček (á 40 g) Zlatého klasu, 25 g nasekaných nelúpaných mandlí
Na potretie: 150 g marhuľového džemu, 1 KL rumovej arómy
Na posypanie: 2 zarovnané PL plátkov mandlí
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie, papier na pečenie, štetec alebo pierko
Postup:
Na prípravu cesta ušľaháme maslo, cukor, vanilínový cukor, arómu a škoricový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme vajce a zľahka vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a Zlatým klasom. Nakoniec vmiešame nasekané mandle. Z hmoty tvoríme pomocou kávovej lyžičky na plech vyložený papierom na pečenie malé kôpky. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180°C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 45 minút
- Doba pečenia: asi 10 minút na 1 plech
Upečené toliare necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na potrenie rozpustíme džem v malom hrnci na miernom ohni. Odstavíme zo sporáka a vmiešame arómu. Horúcim džemom potrieme povrch vychladnutých toliarov a posypeme plátkami mandlí.
Tip:
Mandľové toliare môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 3 týždne.