Vianočná štóla s marcipánom

Doba prípravy 105 minútNáročnosť

Suroviny:

Na cesto: 50 g hrozienok, 4 PL rumu, 500 g hladkej múky, 1 balíček Kypriaceho prášku s vínnym kameňom Dr.Oetker, 150 g cukru, 2 balíčky Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker, 50 g vlašských orechov, 50 g mandľových plátkov, 100 g kandizovaného ovocia, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 250 g polotučného tvarohu, 2 vajcia

Na náplň: 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker, 50 g sušených brusníc

Na potretie: 150 g zmäknutého masla, 150 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)

štóla s marcipánom

Postup:

Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, kôrou, orechmi, mandľami a kandizovaným ovocím a premiešame. Pridáme maslo alebo margarín, tvaroh a vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 35 cm.

Na prípravu náplne do marcipánu zapracujeme brusnice a vytvoríme valček dlhý 25 cm. Valček nanesieme do stredu plátu
a z oboch strán cesto prehneme cez marcipán. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme časťou rozpusteného masla. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Po upečení štólu ihneď potrieme zvyšným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilínovým cukrom. Necháme vychladnúť.

TIP:

Štólu môžeme upiecť vo forme na srnčí chrbát alebo vo forme na bábovku.

ľahká príprava

Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra:
150 °C
Plynová rúra:
stupeň 3
Doba pečenia:
asi 60 minút
Doba prípravy
: asi 45 minút
Vystačí na: asi 16 porcií

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach