Suroviny na vynikajúce štólové kopčeky:
Cesto na štólové kopčeky: 125 g hrozienok, 2 PL rumu, 250 g hladkej múky, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, 100 g mletých lieskových orechov, 75 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča, 1 vajce, 100 g zmäknutého masla alebo margarínu, 125 g mäkkého polotučného tvarohu, 100 g kandizovanej citrusovej kôry
Na potretie a ozdobenie: 100 g masla, 50 g práškového cukru, 1/2 KL mletej škorice
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu a necháme odležať, najlepšie cez noc. V mise zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom, orechami, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme kôru, vajce, maslo alebo margarín, tvaroh, kandizovanú citrusovú kôru a hrozienka a ručne vypracujeme dohladka. Pomocou dvoch kávových lyžičiek tvoríme kopčeky a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na potretie rozpustíme v kastróliku maslo a pomocou štetca alebo pierka potrieme ešte horúce pečivo. Posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou a necháme vychladnúť
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 12 minút (1 plech)
- Doba prípravy: asi 25 minút
Tip: V dobre uzatvárateľnej dóze môžeme kopčeky skladovať približne 3 týždne.
Zdroj: Dr.Oetker