Celozrnná torta s červeným vínom – suroviny:
Cesto: 4 vajcia, 150 g cukru alebo trstinového cukru, nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna, 1 balíček vanilkového cukru, 150 ml červeného vína, 150 g špaldovej celozrnnej múky, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, 100 g mletých mandlí
Náplň: 200 ml červeného vína, 3 zarovnané PL práškového cukru, 1 balíček želatínového stužovača, 100 ml vlažnej vody, 500 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie: čokoládové hoblinky, niekoľko bobuliek hrozna obalených v cukre
Okrem toho potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), papier na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vajcia, cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a víno. Zmiešame múku, kypriaci prášok a mandle a opatrne vmiešame do zmesi. Cesto vlejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie, uhladíme, vložíme do predhriatej rúry a upečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: asi 180°C
- Teplovzdušná rúra: asi 160°C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 25 minút
- Doba pečenia: asi 30 minút
Mohlo by vás zaujímať
Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme. Na prípravu náplne zmiešame víno s cukrom. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do vína. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zľahka vmiešame do zmesi. Okolo spodnej časti korpusu upevníme očistený okraj formy, nanesieme 2/3 náplne. Zľahka vložíme druhú polovicu korpusu, odstránime okraj formy a potrieme zvyškom náplne. Na 1 hodinu odložíme do chladničky. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami a bobuľkami hrozna a servírujeme.