Suroviny mrkvová torta s ľadovou polevou (rozpočet na 14 kúskov):
350 g mrkvy, 5 vajec, 250 g cukru, 4 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžica citrónovej kôry, 250 g mletých mandlí, 80 g hladkej múky, 3 lyžice kypriaceho prášku, 200 g múčkového cukru, 4 lyžice mandľových lupienkov, 14 marcipánových mrkvičiek
Postup:
Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Očistíme mrkvu a najemno ju postrúhame. Oddelíme vajcia. Žĺtky s cukrom a troma lyžicami citrónovej šťavy a kôrou vyšľaháme do peny. Za stáleho šľahania pridáme mrkvu, mandle a múku zmiešanú s práškom do pečiva. K bielkom pridáme niekoľko zrniek soli a ušľaháme tuhý sneh. Polovicu zapracujeme do cesta a potom primiešame zvyšný sneh.. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy a dáme na 60 minút piecť.
Mohlo by vás zaujímať
Hotový korpus vyberieme, vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Pripravíme si ľadovú polevu. Práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou a 1 lyžicou vody. V panvici nasucho opražíme mandle. Tortu polejeme polevou a po stranách prilepíme mandľové lupienky. Nakoniec ozdobíme mrkvičkami. Mrkvová torta je hotová, môžeme ju servírovať.