Veselé snehuliaky s vôňou Perníkového korenia.
Vystačí na: asi 15 kusov
Suroviny na perníkové snehuliaky (vystačí na asi 15 kusov):
Na cesto:
- 2 vajcia
- 140 g práškového cukru
- 100 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 2 PL tekutého medu
- 3 – 4 zarovnané KL Perníkového korenia
- 400 g hladkej múky
- 1 zarovnaná KL Jedlej sódy
Na poliatie a ozdobenie:
- 2 balíčky Polevy svetlej
- Farebné tubičky
- Zdobiaca poleva tmavá
- Zdobenie
Okrem toho potrebujeme:
- 2 formičky na vykrajovanie v tvare koliesok (ø 7 cm a ø 3 cm)
- 2 plechy na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta v mise vymiešame vajcia s práškovým cukrom a maslom alebo margarínom. Pridáme med a korenie a krátko zamiešame. Potom pridáme múku so sódou a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.
Na pomúčenej pracovnej ploche cesto pomocou váľka vyvaľkáme na vyšší plát hrubý asi 5 mm a pomocou formičiek na vykrajovanie vykrojíme 15 menších a 15 väčších koliesok. Poukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Čas prípravy: asi 20 minút
- Čas pečenia: asi 10 minút (1 plech)
- Celkový čas prípravy: asi 60 minút
Perníčky necháme vychladnúť.
Na poliatie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Väčšie koliesko vždy zlepíme džemom s malým kolieskom a polejeme pripravenou polevou. Odložíme do chladničky stuhnúť. Potom perníkové snehuliaky dozdobíme Tubičkami a zdobiacou tmavou polevou podľa vlastnej fantázie.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1306 kJ / 312 kcal | 1650 kJ / 394 kcal |
Tuky | 13,07 g | 16,55 g |
Sacharidy | 35,64 g | 45,11 g |
Bielkoviny | 4,60 g | 5,83 g |