Višňová štrúdľa 

Doba prípravy 70 minútNáročnosť

Višňová štrúdľa je vynikajúcou obmenou jablkovej štrúdle. Moja stará mama ju vždy piekla v lete a pokladali sme ju za delikatesu.

Suroviny na koláč višňová štrúdľa:

Ťahané štrúdľové cesto:1/8 l vlažnej vody, 1 štipka soli, 1 PL oleja, 1 žĺtok, 250 g múky, 125 g masla, olej na potretie, práškový cukor mlynček na posypanie  

Pre rýchlejší variant môžete použiť aj 2 balíčky lístkového cesta.

Na plnku: 100 g strúhanky, 70 g masla, 150 g krupicového cukru, 1 štipka škorice, 1,5 kg vykôstkovaných višní, 1 vajce na potretie

Postup:

Múku preosejte do misy, pridajte maslo, žĺtok, mlieko a dobre vypracujte tuhé cesto. Ak by bolo redšie, pridajte trochu múky a opäť vymieste. Cesto by sa malo dať dobre rozvaľkať a na dotyk by malo byť mierne lepkavé. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte v chlade odležať asi 30 minút.

Pripravené cesto rozdeľte na dve časti a na pomúčenej doske ich rozvaľkajte natenko. Posypte vrstvou strúhanky, uložte polovicu zmiešaných višní, posypte kryštálovým a škoricovým cukrom a rovnomerne pokvapkajte maslom. Rovnakým spôsobom urobte aj druhý závin.

Mohlo by vás zaujímať

Višňový koláč s ovsenými vločkami

50 minútVišňový koláč s ovsenými vločkami je rýchly, chutný dezert, ktorý bude chutiť celej rodine. Suroviny na višňový koláč s ovsenými vločkami: 1 1/2 hrnčeka polohrubej… Čítaj ďaľej

Oba naplnené záviny opatrne preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite maslom a vložte asi na 30 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Po upečení a miernom vychladnutí posypte škoricovým alebo práškovým cukrom. Višňová štrúdľa je výborný dezert.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach