Suroviny na Shole zard:
2 šálky ryže (najlepšie drobnozrnná alebo stredne veľké zrná), približne 8 šálok vody, 4 šálky cukru, 1 čajová lyžička šafranu, 1/2 šálky roztopeného masla, 1/4 šálky ružovej vody, škorica, 1/4 šálky lúpaných mandlí, vylúpané a nasekané pistáciové oriešky.
Postup:
Ryžu niekoľkokrát premyjeme, dáme ju do hrnca, zalejeme ôsmimi šálkami vody a varíme. Občas premiešame a varíme, až kým ryža zmäkne. Priebežne pri premiešaní ryže môžeme pozberať penu, ktorá sa tvorí pri varení – takto bude uvarené jedlo Shole zard priezračnejšie. Po 20 – 25 minútach pridáme cukor a miešame, až kým zmes nezhustne. Po ďalších 20 – 25 minútach rozpustíme šafran v troche horúcej vody a pridáme do hrnca k ryži. Potom pridáme aj rozpustené maslo a ružovú vodu. V tejto chvíli je jedlo Shole zard takmer pripravené, ale ešte stále miešame – znížime teplotu na strednú a priebežne stále pridávame po troche vody a miešame. Miešame a vodu pridávame až do chvíle, kým sa ryžové zrnká úplne rozvaria a jedlo zhustne. Teraz pridáme mandle (mandle musia byť posledná ingrediencia, ktorú pridávame do jedla). Potom obsah celého hrnca vlejeme do misy a dáme vychladnúť, pretože Shole zard sa servíruje dobre vychladené. Môžeme ho dať aj do chladničky. Hotové jedlo ozdobíme mletou škoricou, posekanými pistáciovými orieškami alebo mandľami.
Autor: Haleh Dolatshahi
Tip redakcie:
Na prípravu tohoto jedla môžete použiť korenie od spoločnosti SanusVia, ktoré je v bio kvalite, má zaručený pôvod a kvalitu. Je balené bez glutamanu, soli a iných prísad. Kvalitné korenie má samo o sebe prirodzenú silu, vôňu a chuť, inú než na akú ste bežne zvyknutí z obchodných reťazcov.
Korenie je špeciálne balené v originálnych papierových škatuľkách, ktoré sú zároveň aj koreničkami. Škatuľky alebo koreničky si môžete uložiť do štýlovej drevenej kazety tak, aby ste ich mali stále na očiach a vždy poruke . Alebo si ich uložíte jednoducho doma do zásuvky.
Tak nechajte sa inšpirovať !!!
Koreničky a Štýlová drevená kazeta