Holandský rezeň

Doba prípravy 40 minútNáročnosť

Hoci podľa mena z Holandska, je to naša klasika

Mnohí si ho pamätajú zo školských jedální, kde patril k hitom. Do našich kuchýň pritom prišiel už pred viac ako sedemdesiatimi rokmi. Chrumkavá krusta na povrchu pripomína rezeň, ale po zakrojení sa objaví to pravé kúzlo: veľa šťavy z mletého mäsa i roztekajúceho sa syra.

Deti ho milujú, pretože ide o perfektnú chuťovú harmóniu a navyše je rezeň zakaždým mäkký. A keď použijete kvalitné suroviny, rozhodne je aj zdravý. Namiesto jazierka oleja pri vyprážaní môžete totiž použiť funkciu teplovzdušného fritovania, a lahôdku tak pripraviť s minimom tuku. Vyskúšajte náš recept na holandský rezeň s netradičnou zemiakovou kašou podľa blogerky Eriky z Kapky medu!

Na štyri porcie si pripravte:

Na holandské rezne:

  • 600 g mletého mäsa mix (hovädzie a bravčové)
  • 100 g eidamu
  • 1 vajce
  • soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • vajcia, múku a strúhanku na trojobal
  • olej na smaženie

Na kašu:

  • 1 kg zemiakov
  • 150 g zeleru
  • soľ
  • 100 g masla
  • mlieko podľa potreby
Holandský rezeň

Ako postupovať?

Zemiaky a zeler ošúpte a nakrájajte na kocky a vo vriacej osolenej vode ich varte domäkka.

Medzitým dajte do misy mäso, pridajte vajcia, petržlenovú vňať, nastrúhaný syr a zmes osoľte a okoreňte. Dôkladne prepracujte a vytvorte 4 placky. Postupne ich obaľte v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke.

Na oleji usmažte placky dozlatista. Môžete ich ale pripraviť aj bez tuku v rúre pomocou špeciálnej funkcie pre teplovzdušné vyprážanie. Stačí ľahko pokropiť povrch olejom pomocou ručného rozprašovača a zvoliť príslušnú funkciu. Keď využijete aj priparovanie, bude povrch chrumkavejší, ale nepresušený. Túto skvelú možnosť ponúkajú napríklad nové rúry MORA.

Uvarené zemiaky zlejte, roztlačte a prešľahajte s maslom a teplým mliekom. Hotové rezne podávajte so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom podľa chuti. Ako obmenu môžete vyskúšať do hmoty na rezne pridať sušené paradajky v oleji.

Mora

Erika a Kapka medu

Erika je nielen skvelá kuchárka, ale predovšetkým skúsená autorka. A tieto dve vášne spojila v blogu s poetickým názvom Kvapka medu. „Varenie pre mňa nie je o vážení a dodržiavaní presného receptu podľa pokynov. Variť sa má s fantáziou a citom. Chuťové poháriky má totiž každý naladené inak. Popravde, nie som žiadna dietárka ani miss fitness. Preferujem pri varení aj čohokoľvek iného zdravý sedliacky rozum,“ hovorí Erika.

Mora

Tip na inteligentnú rúru s teplovzdušným vyprážaním

Nová extra veľká kombinovaná rúra MORA VTS 785 BW upúta už na prvý pohľad elegantným prevedením s dvierkami z bieleho skla aj klenutým vnútorným priestorom po vzore kamenných pecí, vďaka ktorému pečie rovnomerne. Rúra s funkciou pary a veľkorysým vnútorným objemom 77 l umožňuje nastaviť teplotu s presnosťou na jeden stupeň v úctyhodnom rozmedzí 30 až do 300 °C. Má 22 automatických programov na pečenie vrátane parných. Nechýba ani funkcia pre zdravé teplovzdušné fritovanie bez tuku; ak pridáte aj paru, povrch bude chrumkavejší. Vďaka veľkému priezoru vo dvierkach a dvojitému osvetleniu nemusíte rúru zbytočne otvárať. K pohodliu prispieva praktický teleskopický výsuv aj tlmené zatváranie a otváranie dvierok. Perfektné vyčistenie parou zaistí funkcia ECO Clean. Rúra spadá do úspornej triedy A+. Stojí 379 EUR.

www.mora.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach