Musaka – tradičné grécke jedlo

Doba prípravy 90 minútEnergia: 245 kcal.Náročnosť

Suroviny na tradičné grécke jedlo – musaka (rozpočet na 4 porcie):

5 ks baklažánov, 600 g zemiakov, 1 kg hovädzieho mletého mäsa, 80 gr nastrúhaného syra „Pecorino“ + parmezán, 1 väčšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 konzerva krájaných paradajok (väčšinou sú aj v paradajkovom pretlaku), 1 ks čerstvej väčšej paradajky (nadrobno nakrájaná) trocha červeného vína (suchého), 1 malý zväzok   petržlenovej vňate, soľ, čierne korenie, oregano, mletá sladká červená paprika, trocha strúhanky, čistý panenský olivový olej

Bešamel: 1 l mlieka 3,5 %, 1 šálka olivového oleja, 5 lyžíc múky, 40 gr nastrúhaného syra pecorino + parmezán, 2 ks vajec, soľ, muškátový oriešok

Postup:

1. štádium – príprava baklažánov a zemiakov

Baklažány: Baklažány nakrájame pozdĺžne na plátky (nie veľmi tenké, hrubé približne 1 cm). Umiestnime ich na cedník, osolíme ich, premiešame ich a necháme ich odležať asi 30 až 60 minút (soľ odstráni z baklažánu jeho trpkú chuť). Po 30 až 60 minútach, opláchneme baklažány vodou a necháme z baklažánov odtiecť prebytočnú tak, že ich opäť umiestnime na cedník. Následne baklažány opražíme na olivovom oleji na 50 % (nie úplne, pretože sa dopečú v rúre už spolu s celou musakou).       
Zemiaky: Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky (široké plátky, ktoré nám pokryjú celý malý plech). Následne ich umyjeme, posolíme a opražíme na olivovom oleji na 50 % (nie úplne, lebo sa dopečú v rúre už spolu s celou musakou).        

Tip: Baklažány aj zemiaky po pražení umiestnime na papierovú kuchynskú utierku tak, aby  vsiakla čo najviac prebytočného oleja – aby nebola musaka príliš ťažká na strávenie.

2. štádium – príprava mletého mäsa

V hrnci si na troche olivového oleja orestujeme  nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme mleté mäso (1/2 kg) a miešame. Pridáme soľ, sladkú červenú papriku (2 lyžičky), čierne korenie (1 lyžičku) a trocha nasekanej petržlenovej vňate – koreniny pridávame vždy primerane podľa chuti. Mäso varíme na miernom ohni a necháme ho zovrieť.

Pridáme 1/2 konzervy krájaných paradajok, 1/2 čerstvej nadrobno nakrájanej paradajky a oregano. Za stáleho miešania privedieme do varu. Necháme vrieť ešte 2 až 3 minúty.

Tip: Mäso by nemalo vrieť dlho, pretože následne sa bude piecť v rúre s celou musakou. Taktiež, by nemala byť mäsová masa veľmi tekutá, teda, nemala by obsahovať príliš veľa paradajkového pretlaku.

3. štádium – príprava bešamelu

Mlieko uvaríme s trochou soli. Akonáhle mlieko zovrie, odložíme ho z priameho ohňa, aby vychladlo. Do iného hrnca, najlepšie plytkého so širokým dnom, dáme olivový olej, ktorý necháme na miernom ohni zohriať. Keď je olej horúci, odložíme hrniec z priameho ohňa a za postupného miešania (najlepšie drevenou vareškou) pridávame múku, kým masa nezačne hustnúť. Následne, pomaly za stáleho miešania pridávame mlieko (vlažné, teplejšie – nie úplne studené). Dávame pozor, aby sa nám krém nezrazil.
Pridáme trocha syra a neustále miešame. Pridáme vajcia (ktoré sme si predtým vidličkou rozmiešali v miske) a neprestajne miešame, až kým z krému nevznikne jednotná hmota. Nakoniec pridáme podľa chuti soľ a trocha muškátového orieška kvôli vôni.

Mohlo by vás zaujímať

Pikantná gulášová polievka

65 minútPikantná gulášová polievka – suroviny: 650 g hovädzieho mäsa na guláš, 1 konzerva zaváraných ošúpaných rajčín ( 800 g), 2 lyžice rajčinového pretlaku, 2 cibule… Čítaj ďaľej

 4. štádium – umiestnenie surovín do plechu

Plech si vysypeme strúhankou, aby sa nám musaka neprilepila k plechu.

Na dno plechu poukladáme zemiaky na tesno tak, aby sa jeden plátok dotýkal druhého a aby nevzniklo žiadne prázdne miesto. Vrstva zemiakov musí byť hrubá (1 cm) a musí zakrývať celé dno plechu. Vrstvu zemiakov posypeme trochou syra. Následne vytvoríme baklažánovú vrstvu. Ukladáme plátky baklažánu jeden vedľa druhého tak, že pokrývajú celý povrch plechu – vrstva by mala byť celkom hrubá (1,5 cm). Opäť posypeme vytvorenú vrstvu trochou syra. Umiestníme na plech mäsovú zmes tak, aby bol opäť zakrytý celý povrch plechu (vrstva by mala mať hrúbku aspoň 1,5 cm). Vytvorenú vrstvu posypeme trochou syra. Bešamel rovnomerne nalejeme na plech tak, aby zakryl celú mäsovú vrstvu a následne ho uhladíme. Musaku vložíme do rúry, ktorú sme si predhriali na 180 ºC.

Pečieme približne 1 hodinu, najskôr 20 – 30 minút na 180 ºC a následne ďalších 30 minút na 190 ºC – 200 ºC.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach