Pľúcka na viedenský spôsob

Doba prípravy 120 minútEnergia: 110 kcal.Náročnosť

Suroviny na pľúcka na viedenský spôsob (rozpočet pre 4 osoby):

¼ l horúceho mlieka, 50 g na kocky nakrájanej cibule, 10 tvrdších žemlí, 6 lyžíc nasekanej petržlenovej vňate, štipka muškátu, 1 lyžica masla, 2 vajcia, ¼ lyžičky mletého čierneho korenia, ¼ lyžičky soli

Na viedenské pľúcka:
po 300 g teľacích pľúcok, srdca a jazyka, 1 zväzok polievkovej zeleniny, 1 bobkový list, 1 lyžica octu, 6 zrniečok nového korenia, kúsok citrónovej kôry, 40 g masla a 40 g múky, 50 g na kocky nakrájanej cibule, 1/8 l bieleho vína, soľ a mleté čierne korenie

Pľúcka na viedenský spôsob
https://www.shutterstock.com

Postup:

Žemle nakrájané na kocky zmiešame s mliekom. Pokrájanú cibuľu a petržlenovú vňať podusíme na masle a pridáme k žemliam. Vajcia rozšľaháme s korením a opatrne vmiešame do žemľovej masy. Prevaríme osolenú vodu. Mokrými rukami sformujeme 8 knedličiek a uvaríme ich. Vnútornosti očistíme, umyjeme studenou vodou a spolu so zeleninou, vínom a koreninami zalejeme vodou a uvaríme. Ochladíme. Jazyk ošúpeme a spolu so srdcom a pľúckami pokrájame na rezance.

Mohlo by vás zaujímať

Kôprová omáčka s polentou

Kôpor je aromatická bylinka s korenistou chuťou. S obľubou sa používa pri zaváraní do zeleninových nálevov. V obľube ho majú aj milovníci rýb. No najviac ho v našej kuchyni … Čítaj ďaľej

Cibuľu speníme na masle do zlatista, poprášime múkou, zalejeme prefiltrovaným vývarom a octom a vyvaríme do hustej omáčky. Pridáme mäso, necháme ho prehriať a prípadne dochutíme. Pľúcka na viedenský spôsob sú hotové. Môžeme ich servírovať so žemľovou knedlou.

1 porcia obsahuje: 5643 joulov (1348 kalórií)

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach