Hovädzie pečené môžete pripraviť ako sviatočné jedlo ale aj ako jedlo vhodné na bežný deň.
Suroviny na hovädzie pečené:
1,5 kg hovädzieho stehna, 50 g cibule, 1/2 l červeného vína, 2 lyžice oleja, 1,5 lyžičky soli, ½ lyžičky mletého bieleho korenia, 1 lyžička drveného tymianu, 1 bobkový list, 2 lyžice hladkej múky, 1/4 l smotany
Postup:
Mäso vložíme do mikroténového vrecka, obložíme ho plátkami cibule a zalejeme vínom. Vytlačíme vzduch a vrecko zviažeme. Marinujeme 6 – 8 hodín.
Do pekáča nalejeme olej, ktorý dobre rozpálime. Mäso vyberieme z vrecka a na oleji ho zo všetkých strán opečieme do zlatohneda. Marinádu počas opekania prilievame po okrajoch pekáča k mäsu, aby sa k nemu dostávala horúca. Pridáme koreniny, prikryjeme a pomaly dusíme. Mäso občas obrátime a ak treba, dolievame odparenú šťavu. Múku vmiešame do smotany, pridáme precedenú šťavu z mäsa a omáčku za stáleho miešania 10 minút povaríme. Dochutíme.
Mohlo by vás zaujímať
Mäso podávame v celku alebo ho nakrájame na tenké plátky a na tanieri prelejeme trochou omáčky. Zvyšnú omáčku podávame osobitne v omáčniku.