Svätomartinská hus pečená na cesnaku a zázvore

Doba prípravy 200 minútNáročnosť

Svätomartinská hus pečená na cesnaku a zázvoresuroviny ( rozpočet pre 6 – 8 osôb ):

1 hus 4 – 5 kg , veľký pekáč na priklopenie, 3 hlavičky cesnaku, 4 jablká, 15 cm koreňa zázvoru, 1 – 2 lyžice nastrúhanej  „našej zápražky“, voda na podliatie alebo hydinový vývar 2 – 3 litre, soľ, tmavý cukor

https://www.shutterstock.com

Postup:

Cesnak a zázvor nastrúhame a zmiešame so soľou a cukrom. Zmesou vytrieme hus zvonku aj zvnútra. Prebytočné sadlo z husi pokrájame, zmiešame so zvyšnou zmesou a vložíme do husi tiež. Podlejeme, priklopíme a zvoľna pečieme pod vrchnákom na 140 °C asi 3 h. Pri pečení podlievame a šťavou prelievame, aby bola kôrka chrumkavá.

Potom odklopíme, pridáme jablká a dopiečeme dochrumkava pri 170 °C. Hotovú hus vytiahneme z pekáča, zlejeme prebytočný tuk a ponecháme len menšie množstvo. Potom restujeme a pridáme zápražku, krátko opečieme a zalejeme vodou či hydinovým vývarom. Povaríme 10 minút a nakoniec precedíme.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach