Suroviny ( rozpočet pre 4 osoby ):
600 gramov parmica filet (Red mullet), 4 ks kráľovská tigria kreveta, 250 gramov ryže guľatej, 20 gramov cibule, 10 gramov parmezánu, 20 gramov masla, 200 ml sektu, 250 ml špargľový vývar, 250 gramov zelená špargľa, 200 gramov cherry paradajok, olivový olej extra virgin, soľ, mleté čierne korenie, citrón
Postup:
Krevetu nožnicami nastrihneme od hlavy smerom ku chvostu. Odstránime vnútornosti. Spolu s rybou osolíme a okoreníme a na horúcom oleji opečieme z obidvoch strán asi 2-3 minúty. Odložíme na teplé miesto. Špargľu pomocou škrabky na zeleninu očistíme smerom zhora nadol. Spodnú časť asi 2-3 cm odlomíme. Očistenú špargľu uvaríme v osolenej vode s kvapkou citrónovej šťavy do mäkka, ale v strede stále chrumkavou. Vývar odložíme na podlievanie rizota. Uvarenú špargľu nakrájame na malé kocky. Na jemno nakrájanú cibuľu orestujeme v hrnci na oleji, pridáme neprepláchnutú ryžu a krátko orestujeme.
Mohlo by vás zaujímať
Postupne pridávame sekt a vývar. Varíme do mäkka a počas varenia stále pridávame šumivé víno s vývarom. Ryža má lepkavú konzistenciu. Na záver vmiešame maslo a parmezán a nakrájanú špargľu. Umyté cherry paradajky zapečieme pod grilom. Hotové rizoto servírujeme do stredu taniera, parmicu s krevetou preložíme cez rizoto. Ozdobíme opečenými cherry paradajkami a citrónom. K tomuto netradičnému jedlu podávame dobre zachladené šumivé víno suché, ktoré pokrmu dodá ten správny punc jedinečnosti.