Orechový koláč z bielkov bez lepku

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny na bezlepkový orechový koláč z bielkov:

Koláč:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 200 g ryžovej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 5 bielkov
  • 1/2 dcl vody
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna

Citrónová poleva:

  • 250 g preosiateho práškového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • kúsky vlašských orechov na ozdobenie
orechový koláč z bielkov
Foto: J.Vančová

Postup:

Zmäknuté maslo zmiešame s práškovým cukrom do hladkého krému. Pridáme pomleté orechy a dobre premiešame. Ryžovú múku, kypriaci prášok a citrónovú kôru spolu zmiešame a pridáme do zmesi spolu s vodou a vymiešame do krémova. Bielky ušľaháme v samostatnej mise do tuha a postupne ich vmiešame do orechovej zmesi.

Dno menšieho plechu (asi 25×40 cm) vytrieme maslom a vysypeme ryžovou múkou alebo naň uložíme papier na pečenie. Do takto pripraveného plechu nalejeme cesto a pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 30 – 40 minút.

Orechový koláč z bielkov vyberieme z rúry a necháme ho trochu vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Tvarohový dezert s čokoládovou hlinou

Tvarohový dezert s čokoládovou hlinou (bezlepkový)

15 minútSuroviny: 500 g mäkkého polotučného tvarohu, 150 g smotany na šľahanie, 150 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa Čokoládová hlina: 125 g kryštálového cukru, 125 g… Čítaj ďaľej

Medzitým si pripravíme citrónovú polevu. Preosiaty práškový cukor vymiešame do hladka s citrónovou šťavou. Ak je zmes príliš tuhá, pridáme lyžicu horúcej vody, naopak, ak je riedka, dosypeme cukor. Cieľom je, aby sme dosiahli konzistenciu podobnú láve – čiže tekutú, ale stále hustú. Polevu nalejeme ešte na teplý koláč a necháme stuhnúť.

Hotový orechový koláč z bielkov nakrájame na štvorce a ozdobíme ich kúskom vlašského orecha alebo farebnou ozdobnou posýpkou podľa nálady 🙂

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach