Suroviny na bezlepkový orechový koláč z bielkov:
Koláč:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 200 g ryžovej múky
- 200 g práškového cukru
- 200 g masla
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 5 bielkov
- 1/2 dcl vody
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
Citrónová poleva:
- 250 g preosiateho práškového cukru
- šťava z 1 citróna
- kúsky vlašských orechov na ozdobenie
Postup:
Zmäknuté maslo zmiešame s práškovým cukrom do hladkého krému. Pridáme pomleté orechy a dobre premiešame. Ryžovú múku, kypriaci prášok a citrónovú kôru spolu zmiešame a pridáme do zmesi spolu s vodou a vymiešame do krémova. Bielky ušľaháme v samostatnej mise do tuha a postupne ich vmiešame do orechovej zmesi.
Dno menšieho plechu (asi 25×40 cm) vytrieme maslom a vysypeme ryžovou múkou alebo naň uložíme papier na pečenie. Do takto pripraveného plechu nalejeme cesto a pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 30 – 40 minút.
Orechový koláč z bielkov vyberieme z rúry a necháme ho trochu vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Medzitým si pripravíme citrónovú polevu. Preosiaty práškový cukor vymiešame do hladka s citrónovou šťavou. Ak je zmes príliš tuhá, pridáme lyžicu horúcej vody, naopak, ak je riedka, dosypeme cukor. Cieľom je, aby sme dosiahli konzistenciu podobnú láve – čiže tekutú, ale stále hustú. Polevu nalejeme ešte na teplý koláč a necháme stuhnúť.
Hotový orechový koláč z bielkov nakrájame na štvorce a ozdobíme ich kúskom vlašského orecha alebo farebnou ozdobnou posýpkou podľa nálady 🙂