Suroviny na nakladaný paštrnák ( rozpočet na 2 poháre á 500 ml ):
500 g paštrnáku, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 500 ml kuracieho vývaru, 500 ml jablčného octu, 500 ml Shery octu, 2 PL olivového oleja, 50 g cukru, 10 g soli, 2 g farebného korenia, 3 ks klinčeka, 1 ks škorica, 1 vetvička tymianu
Postup:
Paštrnák očistíme, pokrájame na paličky. Očistíme cibuľu a cesnak a pokrájame na kolieska. Kurací vývar zohrejeme a paštrnák s cibuľou a cesnakom varíme vo vývare asi 5 minút. Paštrnák vyberieme z vývaru a naplníme ho do zaváracích pohárov. Do pohárov rovnomerne rozdelíme aj cibuľové a cesnakové kolieska. Zvyšné prísady ako ocot, olej, cukor, soľ, korenie a tymián pridáme do vývaru a všetko spolu prevaríme. Takto pripraveným nálevom zalejeme paštrnák v pohároch. Skladujeme v chlade.
Výborne sa hodí k šunke ale aj k jedlám z diviny alebo opekaným klobáskam.