Suroviny slivkový džem s vlašskými orechami:
1300 g sliviek, 200 ml červeného vína alebo šťavy z červeného hrozna, 150 g jadier vlašských orechov, 1 balenie želírovacieho cukru 2:1
Postup:
Umyté a odkvapkané slivky alebo slivy rozpolíme, zbavíme kôstok, odvážime a nakrájame na malé kúsky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme červené víno alebo hroznovú šťavu, nasekané vlašské orechy a Extra želírovací cukor. Dobre premiešame, za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevareného džemu.
Mohlo by vás zaujímať
Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip:
Pridaním vlašských orechov sa skráti doba trvanlivosti maximálne na 4 mesiace. Podľa chuti môžeme spolu povariť s celou škoricou. Hotový džem môžeme použiť napríklad na plnenie buchiet.