Suroviny na tri druhy kakaového pečiva (vystačí na: asi 70 kúskov🙂
Cesto na tri druhy kakaového pečiva: 200 g hladkej múky, na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva, 2 zarovnané PL preosiateho kakaa, 125 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g mletých mandlí, 1 zarovnaná PL pomarančovej kôry, 1 zarovnaná KL perníkového korenia, 125 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 vajce
Na ozdobenie: 2 zarovnané PL marhuľového džemu, 1/2 balíčka tmavej polevy tmavej, 1 zarovnaná KL práškového cukru
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, kakaom, cukrom, vanilínovým cukrom, mandľami, kôrou a korením. Pridáme maslo alebo margarín, vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na 3 diely. Z prvého dielu vytvoríme valček dlhý asi 25 cm a odložíme ho do mrazničky. Druhý diel rozdelíme na polovicu, vytvarujeme valčeky dlhé asi 25 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prstom vytlačíme uprostred valčeka priehlbinku po celej dĺžke tak, aby bola široká asi 3 cm a na koncoch zostal nestlačený okraj. Pomocou lyžičky nanesieme do priehlbinky džem.
Mohlo by vás zaujímať
Z tretieho dielu vytvarujeme valček a nakrájame ho na 24 dielikov. Z dielikov vytvarujeme rožteky a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Zmrazený diel cesta nakrájame na kolieska široké 1 cm a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Plechy postupne vkladáme do predhriatej rúry a pečieme. Pečivo s džemom po upečení ihneď nakrájame na pásiky široké 2 cm. Rožteky a kolieska necháme vychladnúť. Rožteky ozdobíme polevou pripravenou podľa návodu na obale. Kolieska pocukrujeme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 12 minút (1 plech)
- Doba prípravy: asi 30 minút
Tip: V dobre uzatvárateľnej dóze môžeme pečivo skladovať približne 3 týždne.
Zdroj: Dr.Oetker