Lipový med – ako si ho pripraviť?

Ak patríte k tým, ktorí zbožňujú vôňu lipového kvetu a nedajú dopustiť na lipový čaj a jeho liečivé účinky, určite by ste mali vyskúšať aj lipový med. Je to vynikajúci prírodný liek pri chorobách z nachladnutia, uľahčuje odkašliavanie, pomáha pri infekčných a horúčkových ochoreniach, zápaloch priedušiek a o tom, ako výborne ochutí a prevonia každý čaj, hádam už ani hovoriť netreba… Takže ako na to, ako si pripraviť lipový med ?

V prvom rade, prípravu lipového medu si treba riadne a starostlivo naplánovať. Predpokladom je, že lipový kvet by sme si mali natrhať za pekného a slnečného počasia. Obraté kvety neoplachujeme vodou, aby sme z nich nezmyli všetok peľ obsahujúci drahocenné látky. Tie si predsa potrebujeme v lipovom domácom mede uchovať. Natrhané lipové kvety necháme zopár hodín odstáť na čistých hárkoch papiera, aby z nich prípadne mohol vyliezť hmyz, ktorý si takisto rád pochutnáva na lipových kvetoch. Keď už máme lipový kvet takto pripravený, môžeme sa pustiť do práce:

Suroviny na lipový med:

  • 500 g lipového kvetu
  • 4 litre vody
  • 4 kg kryštálového cukru

Postup:

8 veľkých citrónov – najlepšie chemicky neošetrených. Ak sú citróny chemicky ošetrené, dobre ich umyjeme v teplej vode a vydrhneme kefkou.

Kvety lipy vložíme do veľkého hrnca či inej nádoby, pridáme citróny nakrájané na kolieska, zalejeme studenou vodou, ktorú sme predtým nechali prejsť varom a následne vychladili. Prikryjeme a necháme lúhovať 24 hodín.

Mohlo by vás zaujímať

Intolerancia lepku, celiakia: Môžete používať med? Je bezgluténový?

Je med bezlepkový? V zimnom období, a to nielen počas vianočných sviatkov je med každodennou potravinou pre mnohých z nás. Nedávame ho len do voňavých medovníkov, ale často… Čítaj ďaľej

Po 24 hodinách precedíme cez jemné plátno alebo sitko, pričom kvety pri cedení ešte dobre vytlačíme. Precedenú tekutinu nalejeme do veľkého hrnca, pridáme kryštálový cukor a varíme dovtedy, kým lipový med nezhustne. Ešte horúci plníme do dôkladne umytých a utretých pohárov a uzavrieme viečkom. Uložíme a skladujeme na chladnom mieste.

Ak lipový med začne po istom čase kryštalizovať, nie je to na škodu, ani nijako netratí na účinku.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach