Intolerancia lepku, celiakia: Môžete používať med? Je bezgluténový?

Je med bezlepkový?

V zimnom období, a to nielen počas vianočných sviatkov je med každodennou potravinou pre mnohých z nás. Nedávame ho len do voňavých medovníkov, ale často do čaju a iných nápojov i jedál ako alternatívu cukru. Môžete si ho dopriať, aj keď vynechávate lepok?

intolerancia lepku
https://www.shutterstock.com/

Všetci vieme, že med je prírodný produkt vyrábaný včelami z nektáru kvetov. Ukladajú ho do voskových plástov, naplnené zatvoria voskom. Tak včelár vie koľko plástov u úli je už plných. Poznáme viacero typov medu – líšia sa v závislosti zdroja nektáru, extrakčnej metódy medu z plástov i podľa spôsobu spracovania alebo konzervovania. Podľa typu medu sa mení aj jeho výživový obsah, ale v priemere 1 polievková lyžica (21 gramov) medu obsahuje 64 kalórií a 17 gramov sacharidov. Neobsahuje prakticky žiadne bielkoviny, vlákninu ani tuk. Hoci sa v ňom nachádza iba stopové množstvo rôznych mikroživín, je koncentrovaným zdrojom prospešných rastlinných zlúčenín a antioxidantov.

Obsahuje med lepok?

Lepok je skupina bielkovín nachádzajúcich sa v určitých obilninách (pšenica, jačmeň). Tieto bielkoviny dávajú cestu elastickú a pružnú štruktúru. Kým väčšina ľudí dokáže tolerovať lepok bez akýchkoľvek vedľajších účinkov, ľudia s celiakiou alebo s citlivosťou na lepok musia vylúčiť lepok zo stravy.

Lepok sa nachádza aj v ovsených výrobkoch, ktoré boli krížovo kontaminované alebo spracované v prevádzkach, ktoré pracujú s lepkovými obilninami. Med je prirodzene bezlepkový, pretože pri jeho príprave sa nepoužívajú žiadne z týchto obilnín.

Mohlo by vás zaujímať

Zimný medový nápoj

Pri prechladnutiach, ale aj aj na príjemné zahriatie v zimnom období si môžeme pripraviť tento chutný medový nápoj. Suroviny na zimný medový nápoj: 10 klinčekov,… Čítaj ďaľej

Niektoré výrobky z medu môžu obsahovať lepok

Aj keď je med prirodzene bezlepkový, niektoré medové produkty lepok obsahujú. Neraz sa totiž nachádza ukrytý v prísadách a arómach. Lepok môžu obsahovať aj šalátové dresingy na báze medu alebo omáčky s príchuťou medu, ako napríklad medová horčica, ak výrobok nemá označenie, že je bezlepkový.

Ako si vybrať bezlepkový med

Najlepším spôsobom, ako zistiť, či je váš med bezlepkový, je pozorne si prečítať štítok. Ak výrobok s medom obsahuje pšenicu, jačmeň, raž alebo prísady vyrobené z týchto zŕn, nie je bezlepkový. Na štítku si všímajme aj obsah alergénov. Niekedy totiž na výrobku nie je uvedené, že obsahuje zdroj lepku, ale nájdete tak, že obsahuje alergén – lepok. Najlepšou voľbou pri problémoch s trávením lepku je vyhľadať si absolútne bezlepkové výrobky, ktoré nesú toto označenie od certifikovaného výrobcu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach