Hoci nízky tlak nie je taký nebezpečný ako vysoký tlak, súvisia s ním pocity slabosti a závraty, či mdloby. Najmä, ak nám klesne náhle. Rovnako ako pri vysokom tlaku i pri nízkom si pomôžeme zmenami životného štýlu a úpravou stravovania. Čo nám pomôže zvýšiť krvný tlak na zdravú normu?
Nízky krvný tlak (alebo hypotenzia) je nameraná hodnota na tlakomeri nižšia ako 90/60 mmHg. Nízky krvný tlak môže mať vplyv na váš každodenný život. Slabosť, zmätenosť, pocit na odpadnutie, spavosť sú hlavnými s príznakov. Môže sa nám zatočiť hlava. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako zvýšiť krvný tlak, vrátane niektorých zmien v stravovaní. Treba tiež vedieť, že krvný tlak sa po celý deň mení na základe rôznych vnútorných i vonkajších faktorov. Patrí k ním, napríklad: strava, poloha tela, rytmus dýchania, úroveň stresu, fyzická kondícia a akékoľvek lieky, ktoré užívame.
Príčiny nízkeho tlaku
Nízky krvný tlak môže mať niekoľko rôznych príčin. K najčastejším a dočasným patrí tehotenstvo, dehydratácia, rýchle vstávanie, ktoré môže spôsobiť dočasný pokles tlaku. Neraz však súvisí s vážnejšími zdravotnými problémami, napríklad s anémiou, ochoreniami srdca a ciev. Nízky tlak tiež môže spôsobiť nedostatok jedla – keď telo neprijíma dostatok železa alebo B-12 na tvorbu červených krviniek, vedie to k nižšiemu objemu krvi, a teda k nízkemu tlaku.
Mohlo by vás zaujímať
Aké potraviny zvyšujú tlak?
Tie, ktoré sú nevhodné pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Čomu sa oni musia vyhýbať, to si my s nízkym tlakom môžeme dopriať. Prvým krokom je však dostatočná hydratácia. Takže nezabúdajme piť dostatok vody a nesladených nápojov. Ďalším pomocníkom je soľ, ale s ňou aj v prípade, že máme nízky krvný tlak, opatrne.
Medzi dobré zdroje soli patria olivy, cottage cheese, tuniak v konzerve. Olivy majú navyše vysoký obsah vitamínu E a ďalších silných antioxidantov a tuniak má omega-3 mastné kyseliny.
Nezabúdajme na jedlá s vysokým obsahom vitamínu B12, pretože jeho nedostatok vedie k anémii. Nájdeme ho vo vajíčkach, mäse, nutričnom droždí.
Aj folát (vitamín B9) zvyšuje krvný tlak. Nachádza sa v špargli, brokolici, v pečeni, šošovici a v cíceri.
Jedlo si naplánujme priebežne počas dňa a rozhodne žiadne nevynechávajme, radšej voľme menšie porcie.