Žitný ostrov je typickou oblasťou pestovania papriky. Základom takmer každého mäsového aj vegetariánskeho pokrmu je paprika v jej čerstvej alebo mletej podobe. Vyskúšajte lahodnú chuť tejto zaváraniny. Taká je zaváraná kápia v oleji.
Kápia v oleji – suroviny:
2 l vody, 500 ml octu,200 ml oleja, 400 g kryštálového cukru, 1 lyžica soli, 6 – 8 zrniečok nového korenia 1 – 2 bobkové listy, 1 – 2 strúčiky cesnaku ( nemusia byť).
Postup:
Všetky ingrediencie dáme do veľkého hrnca, necháme zovrieť a krátko povaríme. Medzitým očistíme asi 3 kg kapie a rozkrojíme ich na polovice, môžeme ich však pokrájať na ľubovoľne veľké kúsky. Vložíme ich do vriaceho nálevu, necháme opäť zovrieť a spolu varíme niekoľko minút, kým kápia mierne zmäkne. Postupne ju vyberáme z nálevu a vkladáme do pripravených zaváracích pohárov. Zalejeme vriacim nálevom, uzavrieme a poháre obrátime viečkom dolu. Prikryjeme dekou a necháme v teple pomaly vychladnúť.