Ak hľadáte originálnu prílohu, vyskúšajte domáce cibuľové čatní
Všetky pochúťky sú už ugrilované a vy ich hrdo servírujete. Ale čo k nim podávať? Chlieb a zemiaky sú klasika, ale je to nuda. Chcelo by to niečo špeciálne, aby si to všetci pamätali.
Tak urobte...
Bazový džem
Suroviny na bazový džem:
1 kg jabĺk
1/2 kg bazových bobuliek
400 g kryštálového cukru
10 g kyseliny citrónovej
1 citrón
1 dl rumu
Postup:
Jablká dobre umyjeme, rozvaríme, prelisujeme a ešte povaríme. Pridáme bazové bobuľky a ďalej...
Bazový likér s vodkou
Suroviny na Bazový likér s vodkou:
1/2 l bazovej šťavy
1/2 l vodky
3 klinčeky
1 pomaranč
Postup:
Premiešajte 1/2 litra bazovej šťavy s 1/2 litrom vodky. Pridajte 3 klinčeky a šťavu z 1 pomaranča a znova premiešajte....
Bazovo-mätový sirup
Suroviny na Bazovo-mätový sirup:
1000 ml voda prevarená teplá, 1 kg cukor1 balíček Sirupfix Dr. Oetker 15 veľkých kvetov bazy čiernej 1 citrón chemicky neošetrený (nakrájaný na plátky) 1 limetka chemicky neošetrená (nakrájaná na plátky)...
Bazový likér od babičky
Tento recept používali už naše babičky, ktoré veľmi dobre vedeli, že príroda nám poskytuje veľa liečivých byliniek a dá sa v prírode nájsť liek takmer na všetko.
Bazový likér, rovnako ako mnoho ďalších podporuje...
Bazová šťava
Suroviny - Bazová šťava:
40 bazových kvetov, 100 g kyseliny citrónovej, 3 l prevarenej vody, 3 kg cukru na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek
Postup:
Bazové kvety opláchneme vodou a vložíme najlepšie do trojlitrového zaváracieho pohára...
Nakladaný paštrnák
Suroviny na nakladaný paštrnák ( rozpočet na 2 poháre á 500 ml ):
500 g paštrnáku, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 500 ml kuracieho vývaru, 500 ml jablčného octu, 500 ml Shery octu, 2 PL...
Hruškovo-jablkový džem s karamelom
Suroviny na hruškovo-jablkový džem s karamelom( vystačí na: asi 6 pohárov à 200 ml ):
500 g hrušiek (čistá hmotnosť), 350 g jabĺk kyslastých (čistá hmotnosť), 500 g cukru, 150 ml čírej jablkovej šťavy, 1 balíček...
Cibuľové čatní
Suroviny na cibuľové čatní ( vystačí na asi 6 pohárov à 200 ml ):
700 g červenej cibule (olúpanej a nakrájanej na tenké polkolieska), 3 strúčiky rozotretého cesnaku, 3 balenia trstinového karamelového cukru, 2 zarovnané...
Hruškový džem s javorovým sirupom
Suroviny na hruškový džem s javorovým sirupom ( vystačí na asi 5 pohárov à 200 ml ):
1 kg zrelých hrušiek (olúpaných a nakrájaných na kúsky), 100 ml javorového sirupu, 5 g kyseliny citrónovej, ½ balenia Pektínu,...