Čoraz častejšie počujeme o tom, aká je prospešná rastlinná strava pre naše zdravie i psychickú pohodu. Rovnako sú známe informácie, že obmedzenie množstva mäsa, ktoré zjeme, má množstvo výhod, vrátane chudnutia a lepšieho zdravia čriev. Viete, ktoré konkrétne výhody vás čakajú, keď znížite objem konzumovaných mäsových výrobkov?
Obmedzenie mäsa dokázateľne súvisí so zlepšením zdravia a znížením rizika niektorých chorôb. Avšak tieto výhody závisia od toho, aké ďalšie potraviny jeme a aké druhy mäsa obmedzujeme.
Dobré celkové zdravie a udržiavanie zdravej hmotnosti
Mnoho súčasných stravovacích štýlov neobsahuje žiadne alebo len obmedzené množstvo mäsa. Vegetariánska strava, ktorá vylučuje mäso a vegánska strava, ktorá vylučuje všetky živočíšne produkty, sú spájané so zníženým rizikom srdcových chorôb a rakoviny.
Výskumy navyše naznačujú, že rastlinná strava zlepšuje inzulínovú rezistenciu, znižuje riziko cukrovky 2. typu. Obmedzenie mäsa môže tiež pomôcť pri chudnutí a udržiavaní zdravej hmotnosti.
Je to aj preto, že viac rastlinnej stravy znamená viac antioxidantov, vlákniny a niektorých ďalších mikroživín. Navyše, tí, ktorí jedia rastlinnú stravu, majú tendenciu konzumovať menej kalórií a menej tuku.
Na druhej strane, pri čisto rastlinnej strave nám môžu chýbať živiny, ktoré sa nachádzajú v živočíšnych potravinách – najmä vitamín B12, zinok, vápnik, železo a omega-3 mastné kyseliny.
Znižuje riziko srdcových chorôb
Jedným z najviac preskúmaných aspektov rastlinnej stravy je jej vplyv na zdravie srdca. Výskum zistil súvislosti medzi príjmom nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v mäse a živočíšnych výrobkoch a zvýšeným rizikom srdcových chorôb. Je teda vhodné obmedziť príjem mäsových zdrojov, ktoré majú vysoký obsah nasýtených tukov. Patria sem mastné kusy červeného mäsa, slanina, klobása, nekvalitné párky.
K mäsu s nižším obsahom nasýtených tukov patrí hydina a chudšie kusy mäsa.
Najväčšie zníženie rizika srdcových chorôb bolo pozorované pri nahradení zdrojov nasýtených tukov zdrojmi polynenasýtených tukov, ako sú ryby, ľan a vlašské orechy. Rastlinná strava je často bohatá na zdroje nenasýtených tukov, ako napríklad: orechy a semená, avokádo, olivový olej.
Mohlo by vás zaujímať
Tým, že je bohatá na vlákninu, živinu, ktorá prispieva k zníženiu vysokých hladín cholesterolu v krvi, podporuje zdravie srdca a ciev.
Spracované mäso má tiež veľmi vysoký obsah sodíka, čo prispieva k vzniku vysokého krvného tlaku.
Aj keď mäso úplne neodstránime z jedálnička, vyberajme si chudšie kusy, tučné ryby a vyhýbajme sa spracovanému mäsu.
Zlepšuje zdravie čriev
Je to tým, že diéty vylučujúce mäso, sú bohaté na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, strukoviny a ďalšie rastlinné potraviny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny. Vláknina živí prospešné baktérie v črevách, ktoré zase podporujú imunitu a hrajú úlohu aj v prevencii rastu určitých rakovinových buniek, zlepšovaní telesnej stavby a v ochrane pred diabetom 2. typu.