Grganie je úplne normálne a robí to každý. Hlavnou funkciou grgania je vypudenie vzduchu zo žalúdka. Je potrebné preto, že vždy, keď jeme, prehltneme aj trochu vzduchu, takže je bežné si po jedle odgrgnúť. Pravdou však tiež je, že niektorí ľudia grgajú viac ako iní. Je to preto, že majú väčší či menší žalúdok alebo prirodzene produkujú viac plynu. Za normu sa považuje grganie 25 až 30-krát denne. Čo však znamená, keď grgáme omnoho viac?
Čo spôsobuje nadmerné grganie?
Extrémne grganie, ktoré ovplyvňuje kvalitu života, sa neoplatí podceňovať, pretože môže byť dôvodom na obavy. Toto sú najčastejšie príčiny nadmerného grgania:
Ťažké jedlo
Na spodku pažeráka máme zvierač (sval v tvare krúžku), ktorý slúži ako ventil medzi pažerákom a žalúdkom a udržiava potravu a tráviace šťavy dole. Čokoľvek, čo spôsobí uvoľnenie tohto svalu, umožní, aby sa viac vzduchu dostalo hore a výsledkom bude, že budeme viac grgať.
Prispievajú k tomu mastné jedlá, mäta, čokoláda, káva a alkohol. Môžeme pociťovať reflux kyseliny alebo pálenie záhy.
Tehotenstvo
Ukázalo sa, že nadmerné grganie je medzi nastávajúcimi matkami bežné. Čím to je? Progesterón môže uvoľniť dolný pažerákový zvierač, takže aj na začiatku tehotenstva môžeme viac grgať. Rovnako aj v poslednom trimestri, keď dieťa tlačí na žalúdok.
Žalúdočné vredy
Žalúdočné vredy sú otvorené rany na sliznici žalúdka, ktoré tvoria prebytočnú kyselinu v žalúdku. Tá spúšťa grganie a pocit pálenia v hornej časti žalúdka (najmä po jedle), taktiež pálenie záhy, nadúvanie a nevoľnosť.
Mohlo by vás zaujímať
Premnožené baktérie v tenkom čreve
Aj priveľa baktérií v tenkom čreve môže spôsobiť, že budeme grgať viac ako zvyčajne – kvôli nadmernej tvorbe plynu. K ďalším príznakom patria: bolesť brucha, zápcha, hnačka, poruchy trávenia, strata hmotnosti a kyslý reflux.
Pozor, tento problém môže byť spôsobený aj vážnejšími stavmi. Napríklad komplikáciami po nedávnej operácii brucha, štrukturálnymi problémami alebo zjazveným tkanivom tenkého čreva, taktiež určitými liekmi predpisovanými na Crohnovu chorobu a celiakiu.