Pálenie záhy

Pálenie záhy – každý z nás sa s tým už asi stretol

Pálenie záhy patrí k veľmi nepríjemným zdravotným problémom. Veľmi dobre ho poznajú tehotné ženy, ale často dokáže potrápiť kohokoľvek – stačí zjesť nejaké nevhodné jedlo, s ktorým sa nevie náš organizmus vysporiadať, a hneď sa dostaví nepríjemné pálenie . Niekedy takéto stavy vyvoláva hltavé jedenie, inokedy zbytočne veľké porcie, pálivé, kyslé, či korenisté jedlo. Niekedy pálenie záhy môžu vyvolať aj grapefruity, či pomaranče, u niekoho napríklad aj jedlá s paradajkovým pretlakom. Ak sa takéto problémy vyskytujú iba občas, možno vyskúšať niektorú z nasledujúcich rád. Ak ide o často sa opakujúci problém, treba navštíviť lekára.

Pálenie záhy

 

Čo všetko pomáha?

♥ Vypite veľký pohár vody!

Toto by malo byť ako prvá pomoc, len čo pocítime prvé príznaky pálenia záhy. Vypitá voda spláchne kyslé šťavy cez pažerák späť do žalúdka.

Popíjajte čaj zo semien anízu, fenikla alebo rasce:

Do šálky dajte dve čajové lyžičky ľubovoľných semienok (alebo ich zmesi), zalejte horúcou vodou, nechajte 10 minút vylúhovať, potom sceďte a potom popíjajte.

Uvarte si čaj z koreňa ibiša lekárskeho:

2 – 3 čajové lyžičky mletého koreňa ibiša lekárskeho zalejeme 300 ml sudenej vody a necháme 2 hodiny macerovať. Potom scedíme, môžeme trochu prihriať a popíjame denne 3 – 4 šálky.  Táto bylinka produkuje lepkavú škrobovitú látku, známu ako arabská guma. Táto látka pokryje sliznicu pažeráka  a ochráni ju pred nepríjemným pálením.

Vypite čaj z necntíka:

1 čajovú lyžičku nechtíka dajte do hrnčeka a zalejte horúcou vodou. nechajte vylúhovať a popíjajte.

Sóda bikarbóna a citrónová šťava:

V polovici šálky teplej vody zmiešajme 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Nepime iba čistú sódu bikarbónu, aby sme si neprivodili ešte väčšie ťažkosti. Citrónová šťava zohráva v tomto prípade veľmi pozitívnu úlohu, pretože dokáže odstrániť plyn, ktorý vzniká, keď sa jedlá sóda zmieša so žalúdočnými šťavami.

♥ Zjedzte pár lyžičiek bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.

K neutralizácii žalúdočných štiav pomáha aj šťava z mrkvy, uhoriek, alebo cvikly.

Môžeme ochutiť trochou soli.

♥  Žujte žuvačky bez cukru, alebo si spomeňte na obľúbené jedlo, pori ktorom sa vám zbiehajú slinky 🙂

Sliny totiž pomáhajú neutralizovať žalúdočné šťavy.

♥ 2 – 3 hodiny predtým, než si ľahnete do postele, nejedzte!

Najmä ak trpíte na nočné pálenie záhy. Tento čas stačí na to, aby sa znížila hladina žalúdočných štiav.

Spite na ľavom boku.

Pri tejto polohe sa žalúdok preliači a žalúdočné šťavy nepreniknú do pažeráka.

Jedzte menej, ale častejšie!

Prestaňte fajčiť a nepohybujte sa v zafajčených priestoroch.

Obmedzte, alebo vylúčte  zo stravy:

čokoládu, vyprážané a mastné jedlá, kávu a kolové nápoje, pivo, víno a iné alkoholické nápoje, perlivé nápoje, citrusové ovocie a ovocné šťavy.