Ani vy ste o ňom ešte nepočuli?
Vitamín K a jeho dve hlavné formy – K1 a K2 sú asi najmenej známym vitamínom. A predsa, pre naše telo je veľmi dôležitý. Čo je to vitamín K? Ktorá forma má silnejší efekt pre zdravie? Prečo by sme mali denne prijímať dostatok vitamínu K2?
Vitamín K bol objavený v roku 1929, ako základná živina ovplyvňujúca pre zrážanie krvi – koagulačný vitamín. Za týmto objavom stojí zubár Weston Price, ktorý začiatkom 20. storočia cestoval po svete a skúmal vzťah medzi stravou a chorobami v rôznych populáciách. Zistil, že prirodzená, priemyselne neupravená strava má vysoký obsah neidentifikovaných živín, ktoré poskytujú ochranu proti zubnému kazu a chronickým ochoreniam. Túto záhadnú živinu nazval aktivátor X. Dnes už vieme, že touto záhadnou látkou bol vitamín K2. Nemenej dôležitý je aj vitamín K1.
Existujú dve hlavné formy vitamínu K:
- Vitamín K1 (fylochinón): nachádza sa v rastlinných potravinách, najmä v listovej zelenine.
- Vitamín K2 (menachinón): nachádza sa v živočíšnych a fermentovaných potravinách.
Ako fungujú vitamíny K1 a K2?
Vitamín K aktivuje proteíny, ktoré zohrávajú úlohu pri zrážaní krvi, pri metabolizme vápnika a zdraví srdca. Jednou z jeho dôležitých funkcií je regulácia ukladania vápnika. Inými slovami, podporuje kalcifikáciu kostí a zabraňuje vápenateniu krvných ciev a obličiek.
Ďalšou mimoriadne dôležitou úlohou vitamínu K je ovplyvňovať zrážanlivosť krvi podporou adhézie bielkovín potrebných na zrážanie krvi. Prečo je to dôležité? Ak totiž telesné procesy zrážanlivosti krvi fungujú zdravo, v prípade poranenia organizmu s krvácaním sa aktivujú faktory zrážanlivosti krvi v cievach. To znamená, že krvácajúci otvor sa zablokuje a rana sa hojí. Je obranný mechanizmus, ktorý zabraňuje veľkým stratám krvi. Ak nám zrážanlivosť nefunguje ako má, doba krvácania sa predlžuje a v extrémnych prípadoch môže dôjsť aj k vykrvácaniu.
Vitamín K1:
Ovplyvňuje zrážanlivosť krvi
Vitamín K1 je zodpovedný predovšetkým za zrážanlivosť krvi, zatiaľ čo vitamín K2 zabezpečuje zdravé fungovanie metabolizmu a zdravie kardiovaskulárneho systému.
Výbornými zdrojmi vitamínu K1 sú kel, špenát, šalát a lucerna, nájdeme ho aj vo vybraných mliečnych výrobkoch ako napríklad: hermelín (70 μg na 100 g), eidam/zrejúci syr Gouda (60 μg na 100 g), syr čedar (20 μg na 100 g), surový špenát (101 μg na 100 g), kapusta (varená – 127 μg na 100 g), kel (1 062 μg na 100 g), zeler (23 μg na 100 g), zelený hrášok (konzervovaný – 49 μg na 100 g).
Nezabúdajme na to, že pre vstrebanie cennej účinnej látky je veľmi dôležité konzumovať správne množstvo olejov – olivový olej alebo repkový olej. Vitamín K je totiž v tuku rozpustný vitamín.
Vitamín K2:
Vitamín K2 je povolený v doplnkoch stravy až od roku 2006, pretože až vtedy sa zistilo, že má blahodarný vplyv na organizmus. Rôzny výrobcovia uprednostňujú rôzny pôvod vitamínu K2, ale pokiaľ ide o záruku účinku, kvality a množstva, je lepšie vybrať výhradne značkový certifikovaný vitamín K2 prírodného pôvodu vitaMK7 (MK-7 menachinon-7 pôvod Bacillus subtilis Natto) s obsahom viac ako 99 % trans vitamínu K2.
Podporuje zdravie srdca
Hromadenie vápnika v tepnách je obrovským rizikovým faktorom srdcových chorôb. Čokoľvek, čo môže znížiť nahromadenie vápnika, pomáha predchádzať srdcovým chorobám. Jedna dlhodobá štúdia ukázala, že ľudia s najvyšším príjmom vitamínu K2 mali o 52 % menšiu pravdepodobnosť vzniku kalcifikácie tepien a o 57 % nižšie riziko úmrtia na srdcové choroby.
Ďalšia štúdia na ženách zistila, že účastníčky s najvyšším príjmom vitamínu K2 mali oveľa nižšie riziko srdcových chorôb (s každými 10 mcg vitamínu K2, ktoré denne skonzumovali, sa riziko srdcových chorôb znížilo o 9 %).
Zlepšuje zdravie kostí a znižuje riziko osteoporózy
Osteoporóza – znamená výraz „riedke kosti“. Tento stav je bežným problémom najmä u starších žien a výrazne zvyšuje riziko zlomenín. Ako sme spomenuli, vitamín K2 hrá ústrednú úlohu v metabolizme vápnika, hlavného minerálu, ktorý sa nachádza v našich kostiach a zuboch. Vitamín K2 aktivuje pôsobenie dvoch proteínov na viazanie vápnika – matrix GLA proteínu a osteokalcínu, ktoré pomáhajú budovať a udržiavať kosti pevné a zdravé.
Mnohé štúdie priniesli dôkazy o tom, že vitamín K2 poskytuje veľké výhody pre zdravie kostí. Jedna z nich, štúdia, na ktorej sa zúčastnili ženy po menopauze, ukázala, že tie, ktoré užívali výživové doplnky vitamínu K2, mali oveľa pomalší pokles minerálnej hustoty kostí súvisiaci s vekom.
Zlepšuje zdravie zubov
Na základe zmien, ktoré vitamín K2 zohráva v metabolizme kostí sa dá predpokladať, že ovplyvňuje aj zdravie zubov. Jedným z hlavných regulačných proteínov, ktoré podporujú zdravie zubov je osteokalcín – proteín, ktorý je rozhodujúci aj pre metabolizmus kostí. Osteokalcín potrebuje na svoju aktiváciu práve vitamín K2. Potom stimuluje rast novej kosti a nového dentínu, čo je kalcifikované tkanivo pod sklovinou vašich zubov. Dôležitú úlohu pri zdraví zubov hrajú aj vitamíny A a D, ktoré spolupôsobia s vitamínom K2.
Pomáha v boji proti rakovine
Aj keď moderná medicína našla mnoho spôsobov, ako rakovinu liečiť, stále pribúdajú nové prípady rakoviny a stále mnohí pacienti na rakovinu umierajú. Najdôležitejším spôsobom, ako znížiť množstvo chorých na rakovinu je prevencia. Dve klinické štúdie priniesli výsledky, že vitamín K2 znižuje recidívu rakoviny pečene a predlžuje dobu prežitia, samozrejme, sú potrebné ešte ďalšie štúdie.
Mohlo by vás zaujímať
Odkiaľ získať vitamín K2
Vitamín K1 je v strave podstatne dostupnejší ako vitamín K2. Naše telo dokáže čiastočne premeniť vitamín K1 na K2, ale dôkazy však naznačujú, že tento proces je neefektívny. Najväčší efekt máme z priamej konzumácie vitamínu K2. Zaujímavé je, že aj črevné baktérie v hrubom čreve produkujú vitamín K2, dokonca existujú dôkazy, že širokospektrálne antibiotiká prispievajú k nedostatku K2.
Napriek tomu je priemerný príjem tejto dôležitej živiny z modernej stravy neuveriteľne nízky.
Vitamín K2 sa nachádza najmä v živočíšnych a fermentovaných potravinách, ktoré väčšina ľudí neje vôbec, alebo len v malých dávkach (mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku z kráv kŕmených trávou, vaječné žĺtky, vnútornosti, kyslá kapusta).
Najlepší spôsob, ako mať vždy dostatok vitamínu K1 a K2
Najjednoduchším spôsobom, ako si môžete byť istí, že máte dostatok tohto cenného, i keď málo známeho, vitamínu K, je užívanie kvalitných výživových doplnkov. Ešte väčší efekt dosiahnete, keď výrobok obsahuje vitamíny K1, K2 a vitamín D. Majú synergické účinky, čo znamená, že spolupracujú a spolu dosahujú väčší efekt.
Náš tip:
Ak si chcete dopriať skutočne kvalitné výživové doplnky, ktoré obsahujú vitamín K1 a K2 a urobiť pre svoje zdravie niečo navyše, siahnite po produktoch značky JutaVit.
Môžete si vybrať excelentnú kombináciu JutaVit vitamín K2 120 µg, D3 2000 IU, K1 700 µg, D3 v extra panenskom olivovom oleji. Obsah: 60 mäkkých kapsúl.
Alebo 100 % prírodný JutaVit vitamín K2 120 µg. Obsah: 60 tabliet.
Všetky produkty nájdete na: www.mojalekaren.sk/jutavit/