Kapusta: Zabudnutá superpotravina našich starých mám

Kapusta kedysi patrila v slovenských rodinách na stôl pravidelne. Bola lacná – bežne sa pestovala v záhradkách, zasýtila a dala sa použiť na mnoho spôsobov. Dnes ju potlačili do úzadia iní členovia rovnakej rodiny – brokolica, karfiol a ružičkový kel. Odborníci na výživu však kapustu opäť vyťahujú do popredia a vedia prečo.

Kapusta má veľa zdravotných výhod, ale je dôležité, aby sme ju pripravili správnym spôsobom – mali by sme sa vyhnúť dlhému vareniu či duseniu. Má vysoký obsah antioxidačného vitamínu C, ktorý pomáha nášmu telu vstrebávať železo z rastlinných potravín a vytvára kolagén, ktorý napomáha hojeniu rán. Taktiež posilňuje náš imunitný systém.

Plná vlákniny

Je výborný zdroj vlákniny – dve šálky nakrájanej kapusty obsahujú takmer 5 gramov vlákniny, odporúčaný denný príjem je 25 gramov. Vďaka tomu kapusta zmierňuje zápchu, vyrovnáva hladinu cukru v krvi, znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje zdravie tráviaceho traktu.

Podporuje zdravie kostí a je nízkokalorická

Kapusta obsahuje živinu dôležitú pre zdravie kostí a zdravé funkcie zrážania krvi: vitamín K. V jednej šálke varenej kapusty je asi 68 mikrogramov vitamínu K. Denne potrebujeme 90 mikrogramov.

Kapusta je tiež skvelá voľba na chudnutie. Stačí, keď ňou nahradíme kaloricky výdatné jedlá či prílohy, jedna šálka varenej kapusty má totiž iba 34 kalórií.

Mohlo by vás zaujímať

Zázračná kapusta

Kapustu  ešte aj dnes  mnohí považujú  za jedlo chudoby, za príliš obyčajnú a pre labužníkov málo atraktívnu zeleninu.  Pritom má v zeleninovej rodine celkom výnimočné postavenie. Pestuje… Čítaj ďaľej

Je to dobrá pre srdce i proti rakovine

Málokto vie, že má vplyv aj na zdravie srdca a ciev. Bolo preukázané, že má protizápalové účinky, preto sa odporúča pacientom, ktorí sú ohrození srdcovými chorobami. Účinná je aj boji proti rakovine či ako prevencia pred ňou. Obsahuje zlúčeniny nazývané glukozinoláty, ktoré obsahujú síru. Počas prípravy jedla, žuvania a trávenia sa tieto glukozinoláty štiepia na zlúčeniny, ktoré vedci spájajú s protirakovinovým účinkom.

I keď je to dobrá správa, samozrejme, jedenie kapusty nestačí na úplne zabránenie rakovine či ochoreniam srdca. V každom prípade, je veľmi zdravým doplnkom každej stravy, takže neváhajme ju začleniť do jedálnička.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach