Malý lexikon húb – poradíme vám, ktoré huby by nemali chýbať vo vašom košíku.
Hubárčenie patrí u nás na Slovensku medzi veľmi rozšírené hobby. S košíčkom do lesa chodia radi hádam všetci. Aj tí, ktorí huby nakoniec veľmi jesť nemusia. Zbieranie húb je relax a vášeň zároveň. Ak sa v hubách vyznáte, máte veľkú výhodu. Nie vždy rastú v lese iba obľúbené huby ako sú kuriatka, bedle alebo dubáky. Keď však zoberiete na milosť plávky, nikdy viac neprídete domov s prázdnym košíkom. Rastú, aj keď je relatívne sucho.
Pozor!!!
Skôr než dáte nejakú hubu do košíčka, dôkladne si ju obhliadnite. V lese platí, že zbierajú sa iba tie huby, ktoré dobre poznáte!!!
V prípade pochybností sa poraďte s atlasom húb alebo v mykologickej poradni. Jedovaté a jedlé huby nerozlišujeme podľa toho, či sú ohryzené lesnou zverou, ani podľa farby, alebo podľa toho, či modrejú alebo nie. Aj jedovaté huby, môžu niektorým zvieratkám chutiť a zároveň im ani neublížia. Rovnako nie je pravda, že varením alebo dusením sa jed z húb stratí. Iba niektoré huby, ktoré môžu v surovom stave spôsobiť nevoľnosť ( napríklad podpňovky), sa stanú po tepelnej úprave požívateľnými. Z muchotrávky zelenej jednoducho jed nevyvaríte!!!
Hovorí sa, že na huby treba ísť veľmi skoro ráno, najlepšie na svitaní. Huby však rastú celý deň. Keď si aj trocha zdriemnete, nič sa nestane – o úlovok neprídete 🙂
Jedlé huby
Kuriatko jedlé
Rastie od mája do novembra v ihličnatých a listnatých lesoch v machu alebo medzi lístím. Je to veľmi chutná huba a na celom svete si ju veľmi cenia. V západnej Európe ju viac vyhľadávajú ako napríklad hríb smrekový. Má príjemnú korenistú chuť a dajú sa z nej pripravovať jedlá na rôzne spôsoby. Celkom mladé kuriatka v sladkokyslom alebo octovom náleve sú výbornou lahôdkou ako šalát. Dužina kuriatka jedlého má veľmi tuhú konzistenciu, a preto je jednou z najťažšie stráviteľných húb. Nie je vhodné na sušenie. Pri sušení zostanú kuriatka horké a tvrdé.
Hríb smrekový
Či už smrekový alebo dubový, nájsť pravý hríb, je vždy veľká radosť. Na tanieri patrí k tým najlepším hubám. Malé hríbiky sú výborné nakladané, staršie a väčšie kusy sú vhodné na sušenie. Výhodou je, že nebývajú červavé. Hríb smrekový rastie od augusta do novembra v smrekových lesoch (niekedy aj v listnatých lesoch). Za mladi, kým je prikrytý ihličím, býva biely, potom hnedý a v dospelosti tmavohnedý (oveľa tmavší ako klobúk hríba dubového), bez žltého pásu na okraji. Je hladký, lesklý, v mladosti trochu plstnatý, čoskoro však holý. Za vlhkého počasia alebo po daždi býva slizký.
Plávka trávovozelená
Rastie od júna do októbra v ihličnatých i listnatých lesoch, na trávnatých cestách a pod brezami, zvyčajne vždy vo veľkom množstve. Je to u nás všade dosť hojná huba. Hoci ju nemožno zaradiť medzi najchutnejšie plávky, je jedlá. Za surova je trochu pálčivá, ale varením sa pálčivosť stráca. Hodí sa predovšetkým do hubových zmesí ale je dobrá aj vyprážaná alebo pripravená ako škvarky.
Plávka jahodovočervená
Rastie od júna do septembra vo vlhkých ihličnatých, aj v zmiešaných lesoch. Má jahodovočervený klobúčik. Je to dobrá jedlá huba. Výborne oživí hubovú praženicu, je vhodná na prípravu gulášu alebo ako príloha k mäsitým jedlám. Skutočne vonia po ovocí.
Kozák brezový
Je to Je to výborná huba. Rastie od júla do konca novembra – najčastejšie pod brezou bielou a plstnatou. Je to u nás jeden z najrozšírenejších kozákov. Pri varení typicky sčernie ale na chuti sa nemení.Dá sa pripravovať na rozličné spôsoby a je veľmi dobrá ako príloha k rôznym mäsám.
Pôvabnica fialová alebo modrá hliva
Rastie na lúkach v blízkosti lesov, ale nájdete ju aj na lesných lúkach a často aj v záhradách a v parkoch. Vždy rastie v skupinách, niekedy aj v čarovných kruhoch. Jej neobvyklá farba možno hubárov odradí. Je to výborná jedlá huba, jedna z najlepších, ktoré rastú neskoro v jeseni. Je vhodná na akúkoľvek úpravu. V surovom stave sa táto huba neodporúča jesť. Má vynikajúcu ovocnú chuť a je vhodná na prípravu omáčok.
Bedľa vysoká
Je to naša najvyššia huba. Rastie od júla do októbra na okrajoch lesa, na svetlých rúbaniskách, zväčša na trávnatých miestach pri ihličnatých aj listnatých stromoch. Zbierame iba klobúky. Nohy sa nejedia. Mladé klobúky sa zvyčajne pripravujú na spôsob viedenského rezňa. Staršie plodnice bývajú veľmi aromatické a na jedenie sa používajú najčastejšie iba v zmesi s inými hubami.
Suchohríb hnedý
Patrí medzi kuchynské stálice. Rastie od júna do konca novembra v ihličnatých a zmiešaných lesoch. Zvyčajne sa vyskytuje v humóznej pôde, ale môžme ho nájsť aj na práchnivých pňoch, na kúskoch dreva alebo na šiškách. Je gaštanovohnedý, zriedkavejšie plavohnedý alebo červenohnedý, niekedy až čiernohnedý. Mladý klobúk je nápadne plstnatý, starý klobúk je holý, za vlhka dosť slizký, inak suchý. Dužina je najprv belavá, potom slabožltkastá, často s plavohnedastým odtieňom. Pod pokožkou klobúka a pod povrchom hlúbika býva trochu hnedastá, na reze dosť zreteľné modrajúca, inokedy, najmä na zaschnutých exemplároch, nemodrie. Je to jedna z najhojnejších hríbovitých mäsitých húb vôbec.
Huby ako zdravá pochúťka
Huby pre svoje chuťové vlastnosti a možnosti využitia sa často nazývajú mäsom z lesa. Od mäsa sa však významne líšia zložením a nutričnými vlastnosťami. Väčšinu tela huby tvorí voda. Ďalšou zložkou sú bielkoviny. Tie tvoria asi 3 % podielu hmoty. Ďaľšou zložkou je vláknina ( 6 %).
Viete zbierať huby?
Všetci hubári, vedia, že do lesa ja najlepšie si zobrať košík, v ideálnom prípade podlhovastého tvaru. Rovnako je vhodné si zobrať vreckový nožík, aby sme mali huby čím očistiť od zeminy. Aby ste mohli hubu správne určiť, či je naozaj jedlá, zľahka by ste ju mali vytočiť zo zeme. Pokiaľ hubu vytrhnete, oslabíte tak podhubie a za pár rokov z vášho obľúbeného miesta plného chutných húb, nezoastane nič. Huby jednoducho prestanú na tomto mieste rásť. Huby zbierajte iba mladé.
Keď si neviete rady
Ak máte v lese sebamenšie pochybnosti, nechajte radšej huby v lese, tam kde ste ich našli. Je ich lepšie nechať slimákom a lesným zvieratkám ako priotráviť celú rodinu. Ak radi poznávate nové huby, tak si zoberte so sebou do lesa atlas húb. Budete mať tak istotu, že si prinesiete samé chuťovky. Ak by ste aj tak si neboli istí, zaneste radšej takéto kúsky do mykologickej poradne.
Rady do kuchyne
- Ideálne je huby očistiť hneď ako prídete z lesa.
- Krájajte ich až po tom, čo ich opláchnete, inak stratia chuť a vôňu.
- Ak budete mať huby v chladničke, môžete ich bez obáv spracovať na druhý deň, mladé a zdravé huby aj na tretí deň. Nesmú sa však zapariť. V takomto prípade by vám aj jedlé huby mohli spôsobiť zažívacie problémy
- Ak chcete huby sušiť, zbytočne ich neumývajte – nasiaknu vodou, ktorej sa potrebujete zbaviť. Sušené huby skladujte v sklenenom pohári. Posypte ich trochou mletého čierneho korenia. Ochránite ich tak pred molami. Vydržia aj niekoľko rokov.
- Čerstvé huby sa horšie trávia. Stačí k nim pridať trocha citrónovej šťavy alebo jedlej sód.y.
- Sušené huby je lepšie pred varením namočiť do mlieka. Budú chutiť ako čerstvé.
- Jedlá z húb by sa nemali zapíjať alkoholom. Takáto kombinácia zbytočne zaťažuje pečeň. Naviac ak by ste zjedli nevhodné huby, alkohol zvyšuje účinok jedovatých látok.
- Tip na vynikajúcu praženicu s hubami – vajíčka a huby pripravujete každé zvlášť. Nakoniec obe časti zmiešajte spolu.
Mohlo by vás zaujímať
Tip na recepty:
Hríbové soté s polentovou kašou
Kuriatkovo-hríbová omáčka s knedľou
Mykologické poradne na Slovensku
Pre odbornú pomoc si môžete na Slovensku prísť na nasledujúce adresy:
BRATISLAVA
Slovenské národné múzeum
Vajanského nábrežie 2
Bratislava
Objavovňa na 3. poschodí
dr. Ivona Kautmanová
Tel: 02/59349 111
Čas: Pondelok od 15.00 – 17.00 (máj až november)
KOŠICE
Regionálny úrad verejného zdravotníctva
Rooseveltova ulica č. 8
Košice
Čas: Pondelok od 14.30 do 16.30 (máj až november)
Vedie MUDr. Antošová
LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ
Slovenské múzeum ochrancov prírody a jaskyniarstva
Ulica 1. mája 38
Liptovský Mikuláš
tel: 044/5477-210 Čas: Pondelok od 14:30 – 16.30 (máj až október)
Vedie Ing. K. Urbanová
ZVOLEN
Lesnícke a drevárske múzeum
Námestie SNP 31
Zvolen
Poradňa pracuje iba počas jesennej výstavy húb
Vedie prof. RNDr. J. Gáper
ŽILINA
Krajské kultúrne stredisko v Žiline – Makovického dom
Horný val 20, Žilina
pondelok 14.30 – 16.00h, (júl až september)
vedie: Peter Meliš, Miroslav Štípala
PREŠOV
reštaurácia SPIRIT
Čapajevova ulica
Prešov
V pondelok 17.00 – 19.00
tel. 0908 981 920
Čas: Po – Pi 8.00 – 22.00, So – 13.00 – 22.00, Ne 10.00 – 22.00
Vedie PaedDr. Juraj Humeňanský
ZÁMUTOV
Kultúrny dom
Čas: pondelok 16.00 – 17.30
Vedie Ing. Ján Terray