Tatarčané pirohy – alebo pohánkové pirohy
Kto by nepoznal pirohy – či už so sladkou plnkou, alebo tie na slano. Tatarčané pirohy sú tradičné jedlo z pohánky. Meno im dala tatarka – pohánka, ktorú priniesli Tatári a tí boli pohania. Vyskúšajte náš recept na pirohy z bezlepkovej obilniny s plnkou zmiešanou zo zemiakov a z tvarohu, ktoré vám pripravia prakticky v každej z reštaurácií v regióne Polonín.
Suroviny na tatarčané pirohy:
400 g polohrubá múka, 100 g pohánková múka, 1 ks vajce, vlažná voda podľa potreby
Plnka: 200 g zemiakov, 200 g tvarohu, soľ
Ochutenie: cibuľa podľa chuti, maslo podľa chuti
Postup:
Plnka: Zmiešame nastrúhané zemiaky s tvarohom.
Mohlo by vás zaujímať
Cesto: Všetky suroviny vymiesime v mise rukami. Cesto má byť husté, tvrdšie. Ďalej ho spracujeme na doske, pomúčime ju a cesto vyvaľkáme natenko. Ostrým nožom narežeme na menšie štvorce a plníme plnkou a okraje spojíme do tvaru trojuholníka. Vo vriacej vode varíme, kým dvakrát nevyplávajú. Pirohy vyberieme z vody, necháme odkvapkať, osolíme, polejeme jemne opraženou cibuľkou na masle a premiešame. Tatarčané pirohy podávame.